Ziarul

marți, 1 februarie 2011

Sfântul Mucenic Trifon/ Suferința sufletească

           Sfântul Trifon s-a născut  la sfârșitul sec. al III-lea într-o regiune a Turciei de astăzi. Dumnezeu i-a dăruit din copilărie darul vindecării bolnavilor și putere asupra demonilor. Ca atâția mucenici și-a aflat sfârșitul pentru că nu a slujit zeilor. 
            Pentru că acest sfânt avea darul prezentat mai sus și pentru că astăzi când este pomenit se realizează în biserici Agheazmă împotriva bolilor, abordez și eu subiectul suferinței sufletești. Astăzi se vorbește tot mai mult despre bolile sufletești și ca noi toți mi-am pus și eu întrebarea cât poate fi vorba de o boală psihică și cât de îndrăcire? Se pare că mulți au ajuns la concluzia că există o combinație între indrăcire și boală fizică ca și cauză a bolii sufletești. De aceea de multe ori terapia aplicată este o medicație corespunzătoare , dar, neapărat, și rugăciunea, stropirea cu apă sfințită, tămâia,Sfântul Maslu.
            În lucrarea sa „Psihiatria și probleme vieții duhovnicești”, profesorul D.E. Melehov scria: „Sub influență păcatului , sufletul omenesc viu , fără să-și piardă conștiința, trăiește simțământul vinovăției, al tristeții, al chinului și al necesității de a scăpa de păcat. Omul credincios merge după ajutor la biserică , apelează la o persoană cu experiență duhovnicească . El trăiește durere și suferință duhovnicească , iar câteodată poartă și urmele fizice ale păcatului”.
             Consier că pentru binele tuturor bolnavilor ar fi bine să existe o legătură strânsă între terapia medicului și terapia duhovnicească, ar fi bine ca medicul să fie un credincios care să accepte terapia duhovnicească ca ajutor în vindecarea bolnavului și nu un motiv de amuzament cum din păcate se mai întâmplă. Această problemă a bolii sufletești este foarte serioasă și delicată , am citit diverse materiale de-a lungul timpului ca să înțeleg aceste aspecte și mai este ceva foarte important de subliniat a râde de bolnavul sufletesc sau a-l izola este cel mai mare păcat posibil, dacă nu putem face altceva pentru el, o rugăciune și o vorbă bună contează.
           Îl rog pe Sfântul Mucenic Trifon să aibă grijă de toți suferinzii în lupta lor cu boala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu