Ziarul

joi, 17 februarie 2011

„Explicarea Sfintei Liturghii, Protosinghel Nicodim Măndiță” (6)

CAPITOLUL V
SFÂNTA LITURGHIE A CELOR CHEMAȚI CU ÎNSEMNĂTATEA EI

Ectenia pentru drept-credincioșii creștini repauzați în Domnul și ecteniile  pentru cei chemați

       Ecteniile și rugăciunile care se fac în timpul Sfintei Liturghii , însoțite de miridele sau părticelele care se scot pentru sufletele repauzaților , le aduc mare folos , ușurare, iertare de păcate și eliberare din iad.
       Prin ectenia și rugăciunea pentru repauzați rugăm pe Dumnezeu , ca, după mare mila Sa, să ușureze suferințele sufletelor celor repauzați. Să le dăruiască iertare păcatelor, odihnă și așezarea sufletelor lor : în loc minunat , în loc de odihnă, în locul unde veșnic să se veselească înaintea Feței lui Dumnezeu. După ectenie, rugăciune și vosglas, se cântă :„ Veșnica pomenire” de 3 ori.
        Aceste rugăciuni se fac ocazional când se oficiază parastasele sau când credincioșii fac anumite pomeniri pentru repauzații lor.
        Ce este omul? Omul este o ființă cu corp animalic superior tuturor viețuitoarelor pământului, aerului și apelor, atâta timp cât el se conduce după Duhul lui Dumnezeu și după legile Lui. El este compus din două părți: trup și suflet.
        Ce este trupul? Trupul omenesc este partea materială făcut din pământ de Dumnezeu . El se hrănește din produsele pământului. După moarte trupul omului se preface iarăși în pământ, până la învierea obștească.
        Ce este viața? Viața omului este starea materială în care are însușirile de a respira, simți atingerile dinăuntru și cele din afară , a mișca și a lucra neîncetat cu toate cele parțiale și totale funcții sau puteri ale sale.
        Ce este sănătatea? Sănătatea se cheamă starea bună și vioaie a omului.
        Ce este boala? Boala este schimbarea omului în rău, prăpădirea , dărăpănarea și destrămarea sănătății.
        Ce este sufletul? Sufletul omenesc este o ființă plăsmuită , însă nematerialnică , fără de părți, nevăzută, pururea lucrătoare, neschimbată și nemuritoare.
        Ce este moartea? Moarte se înțelege încetarea vieții și a funcției organelor trupului , despărțindu-se sufletul sau principiul vieții , de el.
        Moatea drepților. Fericit este creștinul drept-credincio, care toată viața sa și-a petrecut-o după voia lui Dumnezeu, necazurile, suferințele întâmpinate  sunt trepte care-l ajută a sui pe scara cerului, până la Scara Dumnezeirii pentru a petrece în Împărăția lui Dumnezeu.
         Moartea păcătoșilor. Dumnezeiasca Scriptură arată că moartea păcătoșilor nepărăsiți de păcate este cumplită.
         Cartea prezintă în detalii aceste aspecte dar și faptul că sufletele păcătoase pot fi  salvate din iad prin rugăciuni și milostenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu