Ziarul

sâmbătă, 26 februarie 2011

De sufletul celor mulți

Astăzi se pomenesc la Sfânta Liturghie morții noștri din toate timpurile.   Le dăruiesc și eu o plăcintă, o floare și o lumânare aprinsă pentru sufletele lor.

 Foile cu brânză au aceeași rețetă ca și cele cu mere, ideal e combinarea unei părți de brânză de vaci cu două părți de brânză de oi, foile subțiri și multă compoziție cu brânză.


 Nu lipsesc stafidele, esența de rom și zahărul pudră cu aromă de vanilie.
 Pe tot parcursul anului în spațiul românesc există 20 de zile de Moși. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate , precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Măcinici) , „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.
      Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți , pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad , ca să-i elibereze pe drepții adormiți.

2 comentarii:

  1. imi place cu dedici tu sufletului mortilor floricica draguta primita de ziua ta. :)

    si mi-a mai placut in mod deosebit partea in care ne povestesti cum "mosi" vine de la "stramosi" ;) util, profund!

    iti doresc o saptamina minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc!
    Sunt prinsa in alte probleme, dar promit k revin cu cateva glumițe :)
    O saptamana buna si tie!

    RăspundețiȘtergere