Ziarul

duminică, 6 februarie 2011

„Explicarea Sfintei Liturghii, Protosinghel Nicodim Măndiță” (4)

CAPITOLUL 3
     Lucrarea și pregătirea Sf. Daruri pentru slujba Sfintei Liturghii
     Preotul după ce a îmbrăcat sfintele veșminte și-a spălat mâinile cu obișnuitele rugăciuni, după facerea celor trei metanii și binecuvântare,scoate Sf. Agneț din prima și cea mai bună prescură, apoi părticica Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cele nouă cete, și părticelele pentru ierarhul eparhiot, pentru Preoție, Diaconie și pentru toți slujitorii Altarului, pentru rege și ctitori, apoi pentru drept-credincioșii creștini, vii și repauzați, și pentru sine. Toate acestea le așează după rânduiala prevăzută în Liturghier.
       Ce înseamnă Sfântul Agneț? Înseamnă „Miel”. Simbolizează pe Mielul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, în al Căruia Trup se și transformă în timpul Sfintei Liturghii a credincioșilor la cântarea: „Pe Tine Te lăudăm...”.
       Din ce se scoate Sf. Agneț? Sf. Agneț sau Trupul Domnului Iisus Hristos, se scoate din una dintre cele cinci pâinișoare, care are pecetea mai deplină.
       Ce înseamnă Sf. Proscomidie, Sf. Disc, Sf. Potir?
       Discul închipuie Cerul și cuprinde pe Stăpânul Cerului. Proscomidia este închipuirea peșterii și a ieslei, Potirul închipuie acela întru care Mântuitorul și-a jertfit Sângele Său.
       Ce folos aduc Sfintele Liturghii care se fac pentru cei vii? Sfintele Liturghii aduc în casele creștinilor : belșug, pace, sănătate, iertare de păcate, izbăvire de vrăjmași și de primejdii.
        Ce folos aduc Sf. Liturghii sufletelor repauzaților? Slujbele Sfintelor Liturghii le curățesc sufletele de păcate , le ușurează suferințele în iad și îi liberează , înălțându-i treptat și îi face moșteni Împărăției lui Dumnezeu.
        Ce închipuie pregătirea Sf. Daruri pentru Sf. Euharistie? Pregătirea Sf. Daruri prin lucrarea arătată la Sf. Proscomidie , pentru Sf. Euharistie , preînchipuie profețiile care se referă la: întruparea, nașterea, viața, activitatea mesianică, și în special patima de bunăvoie , jertfirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului Care  s-a jertfit pentru mântuirea neamului omenesc. Totodată , prin lucrarea aceasta , Preotul preînchipuie aici toată Biserica Cerească (triumfătoare) și pământească (luptătoare), dimpreună cu unicul ei Cap universal și veșnic: Iisus Hristos. Acestea cunoscându-le sfințiții liturghisitori , ei se roagă nu numai pentru credincioșii cei vii ai Bisericii, ci și pentru răposați.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu