Ziarul

duminică, 23 ianuarie 2011

„Explicarea Sfintei Liturghii”, protosinghel Nicodim Măndiță (1)

      „Dulcea minune ” , așa cum o numesc eu, Sfânta Liturghie reprezintă slujba care mi-a făcut cunoștință cu Biserica și care a rămas trăirea cea mai inaltă a prezenței mele în Casa Domnului.
      Am ales să prezint cartea „Explicarea Sfintei Liturghii” , protosinghel Nicodim Măndiță pentru a sublinia importanța „dulcei minuni”.
     Am cumpărat cartea de la Mănăstirea Sihăstria , 7 august 2006, este tipărită cu binecuvântarea Prea Sfințitului CALINIC Episcop de Argeș și Muscel, Editura Agapis , București. Conține 9 capitole, 608 pagini, cu o precuvântare a autorului .
      Iată ce frumos prezintă Sfânta Liturghie Prea Sfințitul CALINIC: „Darul cel mai de preț oferit
 
din iubire , de Dumnezeu pentru omenire, a fost de două mii de ani , este și va fi pururea Sfânta Liturghie!
    În această Sfântă Taină, Iisus Hristos Mântuitorul este prezent , viu pururea , palpabil, bătând odată cu inima noastră , până în ultima clipă a vieții, aici pe pământ!
    Orice pământean , prezent la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Iisus Euharisticul , sub chipul Pâinii și a vinului sfințit , are speranța că în veci de veci nu va fi singur!
    Numai așa este Iisus cu noi pururea frate, prieten și Mântuitor!”
    În Precuvântare autorul preciza: „ Dumnezeiasca Liturghie e partea cea mai de căpetenie a cultului creștin. Ceea ce este capul pentru întreg corpul omenesc; Altarul pentru întregul edificiu al Bisericii; rădăcina pentru corpul copacilor și plantelor (...) soarele față de lună , stele și pământ ; aceea este Dumnezeiasca Liturghie unită cu Sfânta Euharistie , pentru toate divinile servicii bisericești. În timpul acestei Dumnezeiești Slujbe se aduce lui Dumnezeu , sub chipul Pâinii și Vinului , același sacrificiu de împăcare adus la Cina cea de Taină și pe Crucea de pe Golgota , adică însuși Preasfântul Trup pironit pe Cruce și Sângele vărsat de Domnul nostru Iisus Hristos drept jertfă pentru iertarea păcatelor, însă în mod nesângeros . Pentru aceasta , ea se mai numește și „Jertfa cea fără de sânge”.
     Pe măsură ce voi reciti capitolele cărții voi prezenta esența și pe blog. Așa să-mi ajute Dumnezeu! Amin

4 comentarii:

  1. iti recomand doua carti (desi cred ca le-ai citit deja, dar cred ca ar fi interesant sa le vorbesti cititorilor tai despre ele):
    Pelerinul rus (Mărturisirile sincere către duhovnicul său ale unui pelerin rus cu privire la rugăciunea lui Iisus, Traducere din limba rusă de Arhimandrit PAULIN LECCA) si Chipul nemuritor al lui Dumnezeu, de parintele Dumitru Staniloaie

    Teo

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna , Teo! Bine ai venit! De unde stii de blogul meu? Iti multumesc pt recomandari. Cred ca prima am citit-o de la o colega (desi nu sunt f sigura) . Am in schimb Pelerinul român , Diacon Gheorghe Babut, pe care l-am citit si voi vb intr-o zi si despre el. Cat despre parintele Staniloaie, desi voi teologii( presupun k esti) mai ales cei de Iasi stiti f multe, eu nu am nicio carte, dar promit sa-mi cumpar, mai ales cea recomandata.

    RăspundețiȘtergere
  3. de unde pot cumpara aceasta carte,imi doresc foarte mult sa o fac cadou unei prietene

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mihaela , încearcă la librăriile Trinitas, pe net, biserici sau mănăstiri.Nu am un raspuns exact pt k eu o am din 2006.

      Ștergere