Ziarul

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Sfântul Maslu(2)

      Despre Sfintele Taine se poate scrie foarte mult și oamenii de teologie au făcut-o de-a lungul timpului. Despre Sfântul Maslu și însemnătatea lui, despre vindecări miraculoase , despre minunile dumnezeești  se poate nota la fel de mult.
      Vreau să mai punctez  câteva aspecte rămase nefinalizate din seara trecută.
      Timpul cel mai potrivit pentru săvârșirea Sfânului Maslu este perioada postului , atât în cele patru posturi , cât și în zilele de miercuri și vineri.
      În cazuri grele de boală și primejdie de moarte, Sfântul Maslu se poate săvârși în orice zi , ori de câte ori este nevoie , în casele celor suferinzi, după ce mai întâi bolnavii sunt spovediți din copilărie și împăcați cu toți, spre a lor alinare și iertare , ca să nu plece la Hristos fără această Sfântă Taină. La urmă, cei grav bolnavi trebuie împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului , ca să fie pe deplin pregătiți pentru marea călătorie la cer. Aceasta este cea mai bună și cea mai complexă pregătire pentru moarte , pe care o face Biserica Ortodoxă fiilor ei pe pământ. Adică Spovedania, Sfântul Maslu și Sfânta Împărtășanie.
     

      Prima condiție obligatorie a oricărei vindecări miraculoase în Biserica lui Hristos este credința tare și statornică în harul și mila lui Dumnezeu . Fără acestea , Sfântul Maslu nu vindecă deplin.
      A doua condiție obligatorie pentru cel ce vine la Sfântul Maslu și dorește să se vindece este ca mai întâi să-și mărturisească toate păcatele și să le părăsească , apoi să ceară sănătate și iertare .
     La această slujbă credincioșii se ating cu evlavie de toate cele sfinte și le sărută , căci poartă în ele harul Duhului Sfânt.
     De aceea părinții își duc copiii la Sfintele Slujbe sau cei sănătoși își duc bolnavii sau măcar hainele lor la Sfântul Maslu, ca, prin atingerea de Evanghelie, de Cruce , de agheazmă și de mâinile și de veșmintele preoților să-și vindece bolile sufletești și trupești , să se izbăvească de patimi, de diavoli, de vrăjitorie, de toată răutatea și să se întoarcă sănătoși și mângâiați la casele lor.
     Participanții la Taina Sfântului Maslu trebuie să aducă la biserică puțină făină, ulei și o haină de la bolnav pentru binecuvântare, apoi să asculte cu credință slujba Sfântului Maslu. Acasă să facă mici turtițe din făina și uleiul sfințit, pe care să le mănânce bolnavii în loc de anafură. Din ulei se poate pune și în candelă.
    Taina Sfântului Maslu vindecă atât trupul de boli , cât și sufletul de păcate , prin ungerea cu untdelemn sfințit. Alte efecte harice a Sfântului Maslu sunt și acestea: întărește credința în Dumnezeu și nădejdea mântuirii, aduce pace și smerenie în inimă, pregătește sufletul pentru marea călătorie spre cer și primirea Sfintei Împărtășanii, alungă frica de moarte , unește și împacă pe credincioși prin Harul Duhului Sfânt și ne învrednicește pe toți de sfârșit ceresc. De aceea, Sfântul Maslu se săvârșește  săptămânal pentru cei bolnavi, în zilele de post.
    Am ales la final să notez o fărâmă din frumusețea slujbei: care se spune de trei ori chiar la sfârșitul Sfântului Maslu. Cei de față spun: „Binecuvântați , părinți sfințiți și mă iertați pe mine păcătosul”. Și preoții , la fiecare zicere, răspund: „Dumnezeu să te ierte și să te binecuvânteze , și sănătate să-ți dăruiască”.
     Să aveți parte de aceste binecuvântări, în veci! Amin.
       

2 comentarii:

  1. Cei "grav bolnavi", nu "gravi bolnavi" (in acest context "grav" este adverb si nu adjectiv, deci nu se face acordul cu substantivul). In rest, frumos, interesant, educativ. Imi place blogul tau si il urmaresc cu mare interes.

    Teo

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai facut sa rosesc...Chiar te rog sa ma corectezi , e f important pt mine, numai sa nu ma „pârăști” elevilor...Primele 2 saptamani au fost pustii pt mine , acum sunt bucuroasa ca un copil ca am cu cine schimba o parere. Multumesc pt apreciere si accept si critica cu interes. Lasa-mi si adresa blogului (rilor) tau, te rog!

    RăspundețiȘtergere