Ziarul

duminică, 9 ianuarie 2011

Duminica , ziua Domnului

           Duminica mergem la biserică, deși trăim un paradox acela că puțini dintre noi își mai păstrează vie credința , bisericile noastre sunt pline. Poate sunt prea puține biserici raportat la numărul total de oameni, de aceea creștinii nu mai încap în biserici.
            „Veniți creștini la rugăciune
             În casa Domnului cel sfânt
             Veniți creștini, plecați genunchii
             Și fruntea voastră la pământ.”

 Duminica - prima zi a săptămânii

           Din 2011 s-a revenit în calendarul Creștin Ortodox ca prima zi a săptămânii duminica. Preoții spun că se revine la normalitate căci în Evanghelie scrie că Mântuitorul a Înviat duminica , în prima zi a săptămânii. Această modificare din Calendarul Ortodox a fost decisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe, cu unanimitate de voturi.
           Părintele Constantin Stoica , purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat: „Se revine la o situație care exista înainte . Am verificat în arhiva calendarelor ortodoxe din perioada interbelică , ba chiar și în anii 50 și în toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămânii (...) . De altfel, după 1990 Mitropolia Banatului a făcut această corecție în Calendarul Ortodox , iar decizia de acum a Sfântului Sinod nu face altceva decât la uniformizarea calendarului ortodox.”
           În Biblia ortodoxă, la cap. 16 din Sfânta Evanghelie după Marcu se menționează : „ Și după ce a trecut ziua sâmbetei , Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salomeea au cumpărat miresme , ca să vină să-L ungă ... Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminica) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena , din care scosese șapte demoni. ”
           Așadar putem spune ca și concluzie că nu se schimbă ordinea zilelor , săptămâna începe cu o zi duhovnicească , duminica, o zi de sărbătoare și de odihnă.

Duminica - zi sfântă

          M-am născut și am trăit mulți ani la țară. Acolo am învățat de la cei mai bătrâni ai locului că duminica e o zi sfântă . Ei păstrau duminica sfântă prin faptul că mergeau la biserică și nu lucrau.
         Astăzi , atât la sat, dar mai ales la oraș duminica e ziua când oamenii nu merg la servici, în schimb, își îngrămădesc în această zi toate activitățile și dacă găsesc o scuză este aceea că în cursul săptămânii nu au timp.
        E dureros să vezi oameni cum gătesc duminica foarte mult ca să ajungă și pentru următoarele zile, e dureros că duminica își fac curățenie, chiar spală; la țară cum își adună recolta pe motiv că se strică vremea.
        Duminica e zi sfântă! Precum poporul Vechiului Testament respectă sâmbăta, în amintirea eliberării din robia Egiptului , noi, creștinii, respectăm duminica. Sărbătorind Învierea Domnului , duminica este perfectarea și împlinirea sâmbetei. Prin Învierea Domnului toate s-au împlinit în lume. Sfintele Paști mai este numit și „ a opta zi a Creației ”, pentru că abia după Învierea Domnului, prin harul Sfântului Duh (Pogorârea Sfintului Duh , Rusaliile a avut loc Duminica) și posibilitatea Învierii, omul este readus pe drumul ce conduce la împlinirea scopului , pentru care l-a creat pe el Dumnezeu , adică viața veșnică în Împărăția Lui. Dacă prin căderea omului primordial am fost alungați din rai , prin Învierea Domnului porțile lui ne sunt redeschise. (spicuiri - Pr. Cornel Todeasa)
         Până în 1989, elevă fiind, am fost educată la școală că nu există Dumnezeu, că nu avem motiv de a merge la biserică, nu ne învăța nimeni nicio rugăciune. Norocul meu a fost familia și credincioșii din sat care mergeau duminica la biserică. Așa am crescut, la școală „atee”, acasă și la biserică , creștină. E un motiv serios, astăzi, ca elevii și copiii noștri să respecte duminica când li se oferă de mici orele de religie, când nimeni nu-i mai oprește să se roage, când sunt liberi să urmeze Calea fără să mai fie „bruiați” la școală de dascăli atei sau forțați de comuniști să se comporte așa.
        Nerespectarea duminicii ne pune în pericol propria mântuire. Participarea la Sfânta Liturghie nu este ceva opțional pentru creștini , ci obligatoriu. Iar sufletele noastre au nevoie de această hrană spirituală pe care o primesc în Sfânta Biserică de la Sfânta Liturghie, duminica.
        Mai ales în timpurile acestea păgâne când se adoptă și la noi o modă de tip occidental de a trăi și a sărbători , avem nevoie de un suflet puternic , adăpat la cele sfinte , ancorat în credința în Dumnezeu și reînprospătat de sfințenia duminicii, căci altfel pus la încercările ispitelor multe, sufletul se pierde prea ușor în „mulțimea păcatelor”.
         „Veniți, veniți la rugăciune
          În fața Sfântului Altar
          Veniți să dezlegăm păcatul
          Și să ne înnoim cu har!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu