Ziarul

vineri, 21 ianuarie 2011

Sfântul Maslu (1)

       În ceas de seară, liniștea bisericii și liniștea Sfântului Maslu mă cheamă, e acea chemare...unică și sfântă, un fior de emoție mă copleșește, trăiesc din nou o Sfântă Taină, primul Sfântul Maslu al acestui an.
       Păcătoasă, bolnavă sufletește și trupește CER îndurare și ajutor. Acum și aici se întâmplă minuni de Dumnezeu rânduite. Ați intrat vreodată în atmosfera specială care se creează când are loc această slujbă? Ați primit fețele creștinilor care SE ROAGĂ pentru ei și pentru cei dragi pentru sănătate și pentru iertare de păcate? Cine a trăit măcar o dată această slujbă a devenit un alt om. Poate unii din noi nu simt din prima fiorul emoției, poate alții nu înțeleg ce se întâmplă de la început , dar cine crede și descoperă IL ARE MEREU pe EL și prin această Sfântă Taină.
      Am vrut să scriu la cald ce simt după Sfântul Maslu , m-aș bucura dacă am stârnit o mică curiozitate pentru cei nu au descoperit această Sfântă Taină sau pentru cei care nu au descoperit încă Biserica sau pentru cei care nu L-au întâlnit încă pe EL. Dacă voi reuși să deschid această cale chiar și pentru un singur om înseamnă că voi împlini unul din gândurile propuse în acest blog.
     Vinerea, la Catedrală, Bacău ,ora 17 este Sfântul Maslu.
      Acum este firesc să scriu câteva lucruri despre această slujbă din cărțile de specialitate.
      Sfântul Maslu este taina în care creștinul bolnav dobândește iertarea păcatelor și sănătatea trupească prin ungerea cu untdelemn sfințit și prin rugăciunea preotului.

De unde știm că această Sfântă Taină este așezată de Mântuitorul?
     În Sfânta Evanghelie, citim că Sfinții Apostoli ungeau pe bolnavi cu untdelemn și aceștia se însănătoșeau (Marcu 6, 13), iar Sfântul Apostol Iacov scrie în epistola sa: „De este cineva bolnav dintre voi , să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului.” (Iacov 5, 14)
      Ceea ce făceau Sfinții Apostoli cu toții și ce sfătuiește Sfântul Iacov , n-o făceau de la ei, ci din porunca Mântuitorului, altfel ungerea cu untdelemn n-ar fi avut puterea de a ierta păcatele și de a da sănătate trupească.
Cum trebuie primit Sfântul Maslu?
      Cel ce vrea să primească Sfântul Maslu, trebuie mai întâi să-și mărturisească păcatele și să fie însoțit de cea mai arzătoare credință și nădejde în bunătatea lui Dumnezeu.


Despre Taina Sfântului Maslu - Părintele Cleopa
      Potrivit învățăturii Domnului nostru Iisus Hristos , Biserica a practicat această slujbă îndesebi pentru cei bolnavi care nu și-au găsit leacuri la doctori. Deși doctorii sunt și ei buni pentru bolile trupești , căci și pe ei i-a făcut Domnul (Sir. 38,12) sunt totuși boli cărora nici până azi nu li s-a găsit leacul.
     Însă ceea ce nu este cu putință la oameni, este cu putință la Dumnezeu (Matei 19,26; Luca 1,37). Astfel vedem că Domnul nostru Iisus Hristos , propăvăduind Evanghelia prin sate și prin cetăți , tămăduiește orice boală și orice neputință în popor (Matei 4, 23-25; 8, 1-4; 9, 27-35). Tămăduirea o dădea însă numai pe temeiul credinței că El îi poate vindeca (Marcu 9, 23).
    Prin puterea Duhului Sfânt și pe temeiul credinței , Domnul Hristos a dat acest dar și apostolilor Săi , dându-le puterea să scoată afară duhurile necurate și să tămăduiască orice boală și orice neputință, spunându-le : Și mergând , propăvăduiți și ziceți : Împărăția cerurilor este aproape ! Tămăduiți pe cei bolnavi , înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși , pe demoni scoateți-i (Matei 10, 1, 7-8).
     De este cineva bolnav între voi, să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el , ungându-l cu untdelemn în numele Domnului . Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica , și de va fi făcut păcate , se vor ierta lui (Iacov 5, 14-15).
     Astfel, pe temeiul cuvântului „preoți”, Sfânta Biserică învață că la bolnavul căreia i se face Sfântul Maslu , este necesar să fie chemați cel puțin doi sau trei preoți. Pot fi și mai mulți ( cel mai indicat este șapte ), dar în cazul când acest lucru nu este posibil , să fie cel puțin doi. Numai la cazuri de mare urgență și nefiind posibilă reunirea a minimum doi preoți , se admite și unul.
   Despre uleiul, făina și alte aspecte legate de Sfântul Maslu cu altă ocazie.
   Să dea Dumnezeu să avem parte de sănătate și iertare de păcate și prin participarea la această Sfântă Taină! Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu