Ziarul

miercuri, 12 ianuarie 2011

Brâul Maicii Domnului

      Pentru că recent un creștin mi-a povestit că traversează o perioadă grea, m-am gândit să scriu despre semnificația „Brâului Maicii Domnului” pe care îl citește la recomandarea preotului ortodox.
      Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer. Acesta a fost țesut de Maica Domnului din păr de cămilă.
      În zilele împăratului Iustinian a fost adus brâul Maicii Domnului din episcopia Zila și s-a pus în sfânta raclă și a fost așezat într-o casă deasupra osemintelor împăraților Zoe și Leon în cetatea HALCOPATRI. Iar mai târziu acest brâu sfânt a fost adus în sfânta cetate a Ierusalimului și pus împreună cu veșmântul Preacuratei Fecioarei Maria.
      Arcadie, feciorul împăratului Teodosie cel Mare, a adus brâul Născătoarei de Dumnezeu din Cetatea Ierusalimului și l-a transportat cu mare cinste și evlavie la Constantinopol și l-a așezat într-un sicriu luminat , numit racla sfântă.
      După 410 ani de la această mare sărbătoare , împăratul Leon , a rugat pe patriarh să deschidă sfânta raclă pentru soția sa, Zoe, care era chinuită de duhuri rele. Împărăteasa Zoe a avut un vis, o vedenie dumnezeiască, spunându-i că, dacă ar fi atins de trupul ei sfântul brâu s-ar tămădui de boala ce-a cuprins-o. Patriarhul , prin rugăciuni umilite, a scos sfântul brâu și l-a așezat pe trupul împărătesei Zoe, care îndată s-a tămăduit , preamărind pe Dumnezeu. Cei care au văzut cu ochii lor marea minune, prin rugăciuni și laude au adus mulțumiri lui Dumnezeu , după care preacinstitul brâu a fost așezat în sfânta raclă, păstrându-se pentru veșnică pomenire și amintire.
      Așadar, în sec. al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept,  a brodat Brâul cu fir de aur și la așezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Evenimentul reașezării Brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox , la 31 august.
      Astăzi o parte din Brâu este la mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, alte două părți sunt la mănăstirea de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos(Grecia).
      De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special de cancer și a ajutat să nască femei care nu puteau avea copii.
      În perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenias s-a aflat la Iași cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane - Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie.
      În perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului s-a aflat și în Arhiepiscopia de Alba Iulia.
       Brâul țesut și purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima dată în Constanța în anul 2002 și pentru a doua oară în anul 2008.
     În România există și Biserica Brâul Maicii Domnului care se află în incinta Pensiunii Vera și Livia din orașul Vălenii de Munte  - Prahova.
     Brâul Maicii Domnului să vă tămăduiască de orice boală, rugăciunea brâului să vă umple inima de bucurie duhovnicească pe drumul mântuirii. Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu