Ziarul

luni, 24 ianuarie 2011

„Explicarea Sfintei Liturghii” , Protosinghel Nicodim Măndiță (2)

CAPITOLUL 1
Sacrificiul sfânt în Vechiul și Noul Testament


                                                                 cine?   
                                                                    /
ce?--Sfânta Liturghie---când?
/
cui
     Ce este Sfânta Liturghie? Este Dumnezeiasca Slujbă și lucrare desăvârșitoare a Sfintei Jertfe celei fără de sânge.
     Cine a așezat această lucrare Dumnezeiască ? A fost așezată în Sfânta Biserică de Mântuitorul Iisus Hristos.
     Când a așezat Dumnezeiescul nostru Mântuitor Iisus Hristos , lucrarea desăvârșitoare a Sfintei Liturghii? A așezat-o în ajunul Patimilor Sale , adică la Cina cea de Taină.
     Cui a predat Mântuitorul această Dumnezeiască lucrare a Sfintei  Liturghii? A predat-o Sfinților Săi Ucenici și Apostoli la Cina cea de Taină. Apoi a predat această lucrare spre a o săvârși Episcopilor, Preoților, avându-i ca ajutor pe Diaconi.
     Sfinții liturghisitori se pregătesc special înainte de săvârșirea acestei Sfinte Taine. Cei care erau mai înflăcărați în credință așteptau descoperiri Dumnezeiești.
     În lucrările Dumnezeieștii Liturghii ni se înfățișează  Jertfa cea fără de sânge . Jertfa este un dar sau prinos suprem , care se aduce în repetate rânduri lui Dumnezeu de către popor prin Preotul legiuit , hirotonisit de Episcop , sfințit și împuternicit de Dumnezeu , cu Darul Sfântului Său Duh. Jertfa este de două feluri: una după legea veche și alta după legea nouă.
     Felurile Jertfei Legii Vechi:
     - Jertfa sângeroasă prin junghierea de dobitoace: berbeci, oi, miei, capre, boi, păsări etc.
     - Jertfe nesângeroase: untdelemn, tămâie, făină, sare, pâine, vin, apă etc.
     - Jertfă de laudă: aducere de rugăciuni și slavoslovii lui Dumnezeu în Duh și adevăr, cu umilință și zdrobire de inimă.
    Felurile Jertfei Legii Noi:
    - Jertfa cea fără de sânge, Dumnezeiasca Euharistie.
    - Jertfa duhovnicească, care constă în rugăciuni , sau cele șapte laude însoțite de credință, nădejde și dragoste , împodobite cu roadele faptelor bune.
    - Jertfa sau prinosul adus din prisosul veniturilor noastre , ori din pârga roadelor pământului , uneori și din a viețuitoarelor.
    Dumnezeieștele Liturghii se oficiază de sfințiți liturghisieri  după Liturghier. Cărțile Sfintelor Liturghii au fost scrise: Sf. Ap. Iacob, primul Episcop al Ierusalimului, Liturghia Constituțiunilor Apostolice, Sf. Ap. Evanghelist Marcu, Sf. Climent Episcopul Romei, Liturghia Sf. Vasile cel Mare, Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur - ultimele 2 reprezintă prescurtări a Liturghiei Sf. Ap. Iacob, Liturghia Sf. Grigore cel Mare.
   Numirile Sf. Liturghii: Mulțumirea, Binecuvântarea, Împărtășire sau Cuminecătură, Cină sau Cina Domnului, Masa Mistică, Mister, Frângerea pâinii, Înălțare și aducere, Plinire, sfințire, Adunare și Adunare Sfântă, Lucrare Sfântă.
   Supunerea și ascultarea de Dumnezeu , trebuie să fie: de bună voie, din adâncul inimii, firească, fără șovăire, necondiționată, deplină.
   Dumnezeiasca Împărtășire , poate să fie și Taină și Jertfă? Și cum? Da, poate. Lucrarea din timpul sfințirii și a transformării pâinii și vinului în Preasfântul Trup și Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos , este o taină mare ca și taina întrupării și a învierii Lui, ca și taina facerii lumii din nimic, de către Atotputernicul Dumnezeu. Aducerea acestora prin Dumnezeieștile lucrări pentru iertarea păcatelor noastre și îmblânzirea lui Dumnezeu printr-însele , este jertfă.
     Am scris într-o manieră simplistă, esența primului capitol, vă invit să-l citiți în întregime.
    

2 comentarii:

  1. draga Magda, poate ar fi momentul acum sa scrii un articol in care sa ne inviti sa ne rugam cu totii pentru sanatatea IPS Bartolomeu. Pate ca daca ne rugam impreuna,ca intr-o catedrala, cu toata sarguinta, rugaciunea noastra fi-va mai bine primita.

    Teo

    RăspundețiȘtergere
  2. Impresionant gestul tau. Ma gândesc la asta desi cred ca oameni ca tine cred ca sunt mai in masura sa adune credinciosii pentru ruga comuna , eu nu am nici pregătirea și nici puterea credintei atat de mare. Am și eu o colega care o boala grea și nu am putut face ceva pt ea...

    RăspundețiȘtergere