Ziarul

joi, 26 ianuarie 2012

„Pelerinul român”, Diacon Gheorghe Băbuț(3)

                                                                      CUM TRĂIM AȘA ȘI MURIM
     Pentru creștinii ortodocși, care vor să trăiască viață bună în Hristos și să încheie cu o moarte bună , ar trebui să trăiască în Hristos în felul următor.
     Un om, ia ființă în pântecele maicii sale , când? În clipa când s-a zămislit copilul, deja Dumnezeu a și pus sufletul în noul copil ce a luat viață în pântecele mamei. De aceea este avort și la o zi după zămislire , sufletul fiind pus de Dumnezeu în acel copil . Omul colaborează cu Dumnezeu la creație , omul contribuie la zidirea trupului , iar Dumnezeu pune sufletul. Spune Fer. Augustin, o frază celebră , privitor la crearea copilului : „Doamne , eu am pus păcatul, iar Tu ai pus binele (Sufletul)” („Confesiuni”). Și așa este . Din clipa când copilul ia ființă, mama este purtătoare a două vieți? o poartă pe a ei , dar mai are o viață a copilului în ea. Viața creștină trebuie dusă cu mare băgare de seamă, trebuie Sfânta Spovedanie și Împărtășanie în fiecare lună o dată, pentru ca copilul și mama lui să crească și trupește , dar să crească și duhovnicește. Mama, care naște un copil a primit o mare binecuvântare de la Dumnezeu , dat fiind că prin naștere poate să moară , în luna a 8-a înainte de a naște copilul merge și se Spovedește și Împărtășește împreună cu soțul, pregătindu-se de actul nașterii copilului. Mama, care moare născând un copil, fiind Spovedită și Împărtășită , moare pe altarul de jertfă , este o mamă martiră. Mama, de la zămislire la naștere, trebuie să se roage foarte des, pentru a avea ajutor mare, trebuie să se roage mai ales Maicii Domnului, făcând zilnic Paraclis și Acatist către Maica Domnului. Cine naște greu, cere ajutor Maicii Domnului , care, după experiența creștină populară ajută mult mamelor. Se vede în Viața Maicii Domnului , că Fecioara Maria fiind însărcinată mergea la Biserică și se ruga și așa ajunge de-L naște pe Mântuitorul tocmai când mergea la Betleem. Copiii trebuie să se nască din părinți creștini. Cununați la Biserică, căci cei ce se nasc din păcat sunt martori ai fărădelegii și devin un chin pentru părinții ce au păcătuit. Soții creștini pot trăi numai 2 zile pe săptămână împreună - Marțea și Joia. Copiii ce să se zămislesc în zilele de sărbători , la praznice mari, prin beție, sau alte păcate se nasc anormali și sunt bolnavi de boli grele.
     Oare de ce mai trebuie să nască mamele copii? Aceasta trebuie s-o facă pentru a-și câștiga mântuirea, căci iată ce spune Sf Apostol Pavel: „Dar (femeia) se va mântui prin naștere de fii, dacă stăruiește , cu deplină înțelepciune , în credință, în iubire și în sfințenie” (I.Tim 3, 15).
      Spune, Sfântul Ioan Gură de Aur: „Dumnezeu a unit plăcerea cu durerea, pentru a aduce fericirea , iar cine fuge de durerile nașterii, dă de durerile Iadului” - deci, ori căsătorie cu copii - plăcere și durere, ori călugărie, cu feciorie , fără copii și apoi Raiul. Și călugărul are durerile nașterii spre eternitate , asceză, înfrânare mare, rugăciune multă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu