Ziarul

vineri, 20 ianuarie 2012

„Familia ortodoxă”, Pr. Evgheni Șestun (1)

     Cartea cuprinde sfaturi, cuvinte de învățătură, rugăciuni. Cumpărată pe 1 ianuarie 2011 de la Caterala Bacău, face parte din seria cărților de la Editura Sofia. Traducerea din limba rusă aparține Luciei Ciornea.
    Experiența evlaviei: Sfaturile părintelui Paisie Athonitul
    Starețul a spus: „Lucrul cel mai de preț din viață este familia. Cum va înceta ea să mai existe, cum va pieri și lumea. Mai întâi de toate, arată dragostea ta în sânul familiei tale”. Altă dată a mai spus: „Când se va destrăma familia , se va destrăma tot, și lumea duhovnicească , și monahismul.”
    Sfatul preotului: Despre educație
    Omul trebuie învățat să placă lui Dumnezeu , să-L bucure prin viața sa, la fel cum un copil se străduiește să placă părinților.
   Sfatul preotului: Despre necesitatea căsătoriei
   Această unire se face pentru mântuirea sufletului, pentru împlinirea poruncilor Dumnezeiești , dar cel mai mult pentru înmulțirea vieții pe pământ , cu alte cuvinte pentru naștere de prunci.
    Plinătatea vieții , spre care tinde și pe care o caută orice om , se dobândește sau prin unirea cu Dumnezeu, care presupune călugăria, dobândirea , dobândirea chipului îngeresc, sau prin unirea binecuvântată a bărbatului cu femeia, când „vor fi amândoi un trup” (Fac.2, 24).
    Experiența evlaviei: Sfaturile starețului Varsanufie de la Optina
     În Viețile Sfinților se povestește despre două surori. Una a ales să se călugărească, iar cealaltă să se căsătorească și ambele s-au mântuit.
     Adevărat este că cea care a ales călugăria a primit de la Dumnezeu o răsplată mai mare , dar s-au mântuit ambele. Cum să ne mântuim în lume, când există atâtea ispite? Apostolul spune: „Să nu iubiți lumea, cu toate că trăiți în lume”. De fapt , prin cuvântul „lume” ar trebui să înțelegem nu universul, ci lumea josnică și păcătoasă.
 - În ce constă fericirea vieții de familie?
 - Cu ajutorul familiei, omul are posibilitatea de a se mântui, de a se înduhovnici, de a ajunge la înălțimile cerești. Omul trăiește pentru a-I plăcea lui Dumnezeu, adică în așa fel încât să se unească cu Dumnezeu , având ca scop unirea cu El împreună cu familia lui. Familia este calea directă prin care învățăm să-I plăcem lui Dumnezeu , și nu doar să ne bucurăm singuri, ci împreună cu Dumnezeu și cu aproapele.
      

2 comentarii: