Ziarul

miercuri, 18 ianuarie 2012

„Femeia și problemele ei” , Ioana Besedina, dr. Dimitri Avdeev (3)

Gânduri despre dragoste
    Voi continua să prezint alte câteva aspecte din această carte, primele 2 relatări au fost de Crăciun.
    „Dragostea...Pronunțăm acest cuvânt în fiecare zi, dându-i un sens diferit, de fiecare dată. Ce înseamnă cuvântul dragoste?” (Maria V.)
    - Limba greacă veche, limba Evangheliilor, cunoștea cel puțin trei cuvinte diferite care semnificau noțiunea de „dragoste”. Astfel, enumerăm: 1.pasiunea trupească, tendința naturală, estetică a sufletului uman (erosul); 2. bunătatea, apropierea sufletească, atracția reciprocă (filia) și 3. unirea spirituală, bunătatea inimii (agape). Aceste noțiuni diferă prin dimensiunile lor: obiectul erosului este individual, filia cuprinde un cerc de prieteni, iar agape este îndreptată către toți oamenii, către oricare dintre oameni.
    În „Imnul iubirii creștine” , scris de Apostolul Pavel , iubirea cea adevărată este definită clar: Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre prorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta ; știința se va sfârși... Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea (I Corinteni 13, 4-13).

     Urmează prezentări din practica psihoterapeutului ortodox, inclusiv despre copii.

2 comentarii:

  1. Cat de frumos este citatul acesta! nu am stiut pana acum de el. Astept cu nerabdare continuarea articolului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deosebit este pasajul din Corinteni, scris de Sf. Apostol Pavel. Am bucuria să-l ascult de fiecare dată la Sf. Maslu.

    RăspundețiȘtergere