Ziarul

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Acoperământul Maicii Domnului

      Una din rugăciunile la care țin mult este Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, astăzi 1 octombrie, calendarele noastre ortodoxe au însemnate cu cruce neagră această sărbătoare.
       Prea Curata și Prea Binecuvântata Fecioara Maria , Maica Domnului ne-a dat nouă Acoperământul spre apărare, ca din toate primejdiile să ne scape pe noi de foamete, de ciumă și de cutremure să ne apere, de războaie și de răni să ne acopere și să ne păzească pe noi sub Acoperământul său nevătămați.
        Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne . Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică , pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața , Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului , stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi . Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
        Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: O văd, Părinte și mă minunez!” Acesta este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica astăzi, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
      „Împărătesei celei alese mai înainte de veci, Împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului , care a venit oarecând la rugăciune la biserica din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric , acesteia și noi, cu credință și cu umilință îi serbăm Acoperământul ei cel luminos . Iar Tu, ca ceea ce ai putere nebiruită , izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să grăim ție: bucură-te bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”.  ( Condacul 1 din Acatist)
                                                                                                                                                                                                                                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu