Ziarul

vineri, 30 septembrie 2011

„Pelerinul român”, Diacon Gheorghe Băbuț(2)

                                                                          BISERICA ORTODOXĂ
       „Nu poate avea pe Dumnezeu de Tată, cel ce nu are Biserica de mamă”, „În afară de biserică nu este mântuire” Sfântul Ciprian al Cartaginei în secolul al III-lea.
       Cuvântul „BISERICĂ” este de origine grecească și este format din două părți: „BASILIKI”=Împărătesc; iar partea „OIKIA”=„Locuință”. Biserica este societatea oamenilor uniți prin mărturisirea aceleiași credințe ortodoxe, prin împărtășirea cu aceleași 7 Sfinte Taine și cârmuiți de cârmuitori legiuiți, de episcopi, preoți și diaconi.
         Întemeietorul Sfintei Biserici este domnul nostru Iisus Hristos. El i-a chemat pe ucenicii Săi la Sine: „Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!” (Mt.4,19; Mc.1,16; Lc.5,2). Iisus a format o comunitate, al cărei cap era El însuși, Iisus a avut 70 de ucenici plus cei 12 Apostoli, iar pe acești 12 i-a pregătit și i-a trimis să vestească Evanghelia Sa. Creștinii care cred în Iisus Hristos alcătuiesc turma , căreia Tatăl cel Ceresc îi va da Împărăția Sa cea de pe pământ: „Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția”(Lc. 12, 32).
         Biserica are 4 însușiri: este Una, pentru că Unul este Hristos întemeietorul ei; Sfântă - pentru că Sfânt este Întemeietorul ei; Sobornicească - este întinsă peste tot pământul, și Apostolească, Mântuitorul a întemeiat-o pe toți sfinții Apostoli cei 12 (Efes, 2, 20).
         Cât va dura, exista Biserica, se poate vedea din scopul ei. Ea are ca scop, de a sfinți și de a mântui pe oameni, prin urmare ea va dura cât timp vor fi oameni , prin urmare ea va dura cât timp vor fi oameni pe pământ , adică până la sfârșitul lumii. „Va scula Dumnezeul cerului împărăție, care în veci nu se va strica...Mărunți-va și va vântura toate împărățiile , iar aceea va sta în veci” (Dan.2, 44).
         Biserica este întemeiată pe Sfânta Cruce , la Răstignirea Mântuitorului , în anul 33, 3 luni și 20 de zile, iar în chip văzut , după 50 de zile de la această dată , la Rusalii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu