Ziarul

miercuri, 26 octombrie 2011

Sf. M. Mc. Dimitrie - Izvorâtorul de Mir


Acest sfânt pomenit astăzi a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și în timpul lui Maximian Galeriu (284-311) fiind fiul voievodului cetății Tesalonicului , botezat în taină de părinții săi , de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Și îl învățau părinții în camera cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credințe, luminându-i cunoștința despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum și milostenia cea către săraci, săvârșind faceri de bine . Și așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților săi, dar, mai ales, a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu.  Și tânărul creștea cu anii și cu înțelepciunea , uricând ca pe o scară , din putere în putere.
Mai târziu Maximian împăratul l-a pus voievod al Tesalonicului după moartea tatălui său aducând pe mulți la Hristos.  Tot împăratul a poruncit să-l închidă în temniță auzind că este creștin.
Cu ajutorul credinței sfântului , Nestor l-a învins în luptă pe Lie cel care se lupta cu viteji și-i ucidea.
Împăratul aflând asta a trimis ostași în temniță să-l ucidă pe Dimitrie făcându-se la moaștele lui multe minuni. Și Sf. Nestor i-a fost tăiat capul.




Astăzi a avut loc o Slujbă Arhierească la Biserica Sf Dimitrie din Bacău din cartierul Narcisa cu ocazia hramului acestei biserici. E impresionant ce poți vedea la Complexul bisericesc din incintă: o biserică grandioasă, te lasă fără cuvinte atât interiorul cât și exteriorul bisericii, apoi o clădire mare la dreapta bisericii unde se fac pomeniri/praznice, în stânga s-a ridicat în aceste luni de vară o Capelă mortuară la fel de uriașă ca primele 2 monumente de mai sus, toată această muncă titanică este organizată de părintele Pleșcău Ioan parohul care ne-a spus că prin tot ce face simte puterea Sf. Dimitrie. În foto alături de părintele paroh este Preasfințitul Ioachim Băcăoanul care a condus slujba arhierească.
Sfinte Dimitrie te rog să ai grijă de noi toți prin rugăciunile tale mijlocitoare și ajută-mă și pe mine păcătoasa și nevrednica să-mi regăsesc calea cea bună! Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu