Ziarul

sâmbătă, 27 august 2011

Sfântul Fanurie

Chiar dacă în calendar nu e sărbătoare, unul din sfinții zilei este Sfântul Mare Mucenic Fanurie. Eu îl știu din Acatistier și din ce am mai citit, este vindecător de boală , am înțeles că și bolnavii de cancer îl au mijlocitor în rugăciunile lor.
S-a născut în Grecia, fără a se consemna data nașterii, într-o familie cu 12 frați.
A dus o viață aspră în pustie mâncând o dată la trei zile. Prin rugăciune a adus tămăduire surzilor, orbilor, botezându-i și învățându-i dreapta credință. Cu toate că săvârșise atâtea minuni , este nevoit să părăsească cetatea, din cauza răutății oamenilor. Aceștia spuneau că minunile săvârșite de el nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu , ci al demonilor. Se pare că ajunge în Egipt, unde o readuce la viață pe fiica regelui. În urma acestei minuni , împăratul și slujitorii săi au primit botezul.
După o vreme, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie și astfel , sfântul a fost supus la multe chinuri : i s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, a fost bătut cu pietre, ca în cele din urmă să i se taie capul.
Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câțiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peșteră. Alături de moaștele sale , au găsit și o piele de animal pe care era scrisă viața Sfântului Fanurie.
„Împovărați de multe păcate și ispite vătămătoare fiind, altă nădejde nu avem afară de tine, mângâierea celor necăjiți; deci te rugăm să fii mijlocitor pentru sufletele noastre spre a cânta cu tine lui Dumnezeu :Aliluia!”
Condacul al 3-lea din Acatistier


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu