Ziarul

duminică, 28 august 2011

„Explicarea Sfintei Liturghii, Protosinghel Nicodim Măndiță” (7)


      Participarea la „dulcea minune” - Sfânta Liturghie mă face mereu să mă gândesc la această carte care ne luminează cu ce se întâmplă în biserică la această sfântă slujbă.

                                                                CAPITOLUL VI
               SFÂNTA LITURGHIE A CREDINCIOȘILOR CU ÎNSEMNĂTATEA EI
                  (De la Liturghia celor Chemați și până la Simbolul Credinței, inclusiv)

       1. Cu ce cuvinte se începe Dumnezeiasca Liturghie a credincioșilor? A treia parte a Dumnezeieștii Liturghii, sau Liturghia credincioșilor , se începe cu aceste cuvinte: „Câți suntem credincioși, iară și iară cu pace Domnului să ne rugăm”. Credincioșii trebuie să fie în pace cu Dumnezeu , cu aproapele și cu sinele. Pentru a cere de la Dumnezeu cele de folos și pentru a dobândi ceea ce cerem , trebuie ca noi să avem pace cu Dumnezeu. Această pace se păstrează prin împlinirea poruncilor Lui. Credinciosul poet al Germaniei , Goette zice: „Omul trebuie să fie nobil , gata de a ajuta și bun”. Cu astfel de oameni creștini , se întemeiază Împărăția lui Dumnezeu pe pământ.
Sunt atâtea învățăminte în această carte încât mi-e greu să selectez doar câteva, căci scopul rezumatului acestor cărți este pe de o parte să lecturăm cu plăcere învățătură religioasă, iar pe de altă parte este să trăim ceea ce citim, în cazul acesta inima nostră vibrează de căldură către Hristos și ne îmbie să participăm la Sfinta Liturghie.
      Marele gol al inimii nu-l poate umple nimeni și nimic, fără numai Dumnezeu , Care a făcut-o , cu venirea și prezența Sa. Numai Dumnezeu cel nemărginit , Care ne-a zidit pe noi, poate umple golul inimilor noastre cu pacea și fericirea pe care le aduce cu Sine în noi, de-L vom iubi, împlinind poruncile Lui.
      „Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru”, zice Domnul. Întoarce-te la Dumnezeu din toată inima ta, lasă la o parte lumea aceasta atât de păcătoasă , și atunci sufletul tău va găsi liniștea dorită. Nu te frământa cu lucruri trecătoare! Gândește-te totdeauna numai la mântuirea sufletului și atunci vei vedea Împărăția lui Dumnezeu pogorându-se înăuntrul tău. Împărăția lui Dumnezeu e liniște și bucurie în Duhul Sfânt , tocmai ceea ce n-au păcătoșii. Domnul Iisus va veni la tine și te va mângâia , dacă ai pregătit înăuntrul tău , un loc pentru El. Mărirea și frumusețea Sa sunt lăuntrice ; ascunzișurile inimii tale îi plac Lui. Adeseori El cercetează lăuntrul tău ; vorba Lui e dulce , iar mângâierea plăcută ; liniștea adusă de El e nesfârșită , iar bunăvoința este nespus de mare. Suflet credincios! Pregătește-ți inima pentru Domnul , căci El vrea să vină și să locuiască înăuntrul tău!
       2. Ce face preotul în timpul acesta? Preotul se roagă pentru toți credincioșii , citind în taină prima rugăciune a credincioșilor.
        Urmează două ectenii, ecfonismul, cântarea heruvimică, ieșirea cu Sfintele Daruri, Crezul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu