Ziarul

duminică, 7 august 2011

„Sfânta Teodora de la Sihla, floarea duhovnicească a Moldovei”, Arhimandrit Ioanichie Bălan(1)


Pentru că pe 7 august o prăznuim pe Sfânta Teodora de la Sihla m-am gândit să scriu despre cartea pe care o am și care este cumpărată chiar de la Mănăstirea Sihla chiar într-o zi de 7 august, anul 2006. Am fost atunci într-un deosebit pelerinaj cu persoane cunoscute din localitatea natală , pelerinaj organizat de preotul din sat.
Cartea apare la Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004, conține povestea impresionantă a vieții sfintei și acatistul acesteia.
Dintre toți pustnicii care au trăit de-a lungul secolelor în Munții Neamțului , cel mai des pomenit și mai cinstit de evlavia poporului este fără îndoială , Cuvioasa Teodora de la Sihla.
Nu este călugăr care să nu mediteze cu umilință la nevoințele ei; nu este credincios, dimprejurul locului și chiar mai departe, care să nu știe câte ceva din viața ei, nu este călător care să ajungă la schitul Sihla și să nu treacă și pe la peștera Sfintei Teodora.

Prima chilie a Sfintei Teodora a fost lângă biserica de lemn , sub aripa uriașă a stâncii de calcar , care de veacuri pare să amenințe schitul din vale . Aici a trăit mulți ani cuvioasa. Cu mâinile înălțate la cer  sau cu ochii plecați pe ceaslov , în această mică chilie priveghea noapte de noapte. Mai târziu , Sfânta Teodora și-a găsit un alt loc de rugăciune , o mică peșteră , situată într-un loc mult mai tăinuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu