Ziarul

miercuri, 20 iulie 2011

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

     Astăzi, 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Ilie cunoscut mai ales ca sfântul care aduce ploaia, numele de Tesviteanul vine de la numele cetății în care locuia, Tesve, din Galaad(Israel), fiind fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi.
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului , pe vremea regelui Ahab desfășurându-și activitatea în regatul Israel din Samaria.
Potrivit tradiției, Sovac a văzut la nașterea lui Ilie, oameni îmbrăcați în veșminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Preoții templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.
Fiind cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciune sa seceta asupra poporului Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, Sfântul Ilie a ajuns să fie cinstit și ca cel ce aduce ploi.

  „O, preaminunate și preamărite proorocule al lui Dumnezeu Ilie, mare râvnitor pentru slava lui Dumnezeu, cel ce trimiți pe pământ ploile și seceta , belșugul și lipsa, ascultă această puțină rugăciune, pe care cu evlavie o aducem , și prin mijlocirea ta cea fierbinte către Domnul Dumnezeu , apără-ne de secetă, de foamete și de bolile cele aducătoare de moarte și dăruiește nouă întocmire a văzduhului și toată îmbelșugarea pământului , întărindu-ne în dreapta credință și viață curată , ca, izbăvindu-ne din chinurile cele veșnice , să ne învrednicim de fericirea raiului , cântând lui Dumnezeu :Aliluia!
                                                                                       (Condacul al 13-lea din Acatistul Sfântului Ilie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu