Ziarul

luni, 11 iulie 2011

„Scrisori Caterinei, sfaturi unei tinere căsătorite”, Charlie W. Shedd(1)


Am citit cartea cu mai mulți ani în urmă când mi-a împrumutat-o o colegă , studentă pe atunci la Teologie, apoi mi-am cumpărat-o și eu pe 29 decembrie 2006 de la Librăria Eminescu din Iași.
Am citit-o integral și parțial de mai multe ori pentru că m-am regăsit într-un fel în această carte căci viața creștină implică  un anume comportament pe care îl manifești înainte și după căsătorie ca fată, respectiv femeie, comportament ce pare desprins dintr-un basm pentru tinerii ce trăiesc în societatea de azi.
Cartea se adresează întâi de toate tinerelor căsătorite sau tinerelor ce urmează a se căsători . Dragostea unui tată , preot și consilier pe probleme de familie conferă sfaturilor cuprinse în scrisorile adresate fiicei sale o forță de convingere extraordinară. Nu avem de-a face cu sfaturile profesionale, de cele mai multe ori teoretice, ale unui consilier rece și distant, ci cu îndemnurile, observațiile, informațiile provenite de la un tată ce-și iubește foarte mult fiica și nu poate să o lipsesască de experiența conjugală proprie și de experiența agonisită prin observarea și sfătuirea a nenumărate familii.
Tonul cald, direct, viu, naturalețea discursului și lipsa oricărei urme de ipocrizie sau intenție moralistă împrumută cărții o atmosferă foarte plăcută și atrăgătoare și o forță mobilizatoare pe măsură. În cea mai mare parte a lor , scrisorile cuprind sfaturi practice, amănunte privind comportamentul în anumite situații sau atitudinea în fața unor probleme mai dificile.
Cartea este la fel de folositoare soților , care vor afla și vor înțelege lucruri nebănuite despre arta de a fi un soț bun și adevărat. La fel de folositoare se va dovedi , de asemenea, pentru educatori, părinți și duhovnici.
„Pentru ca două inimi să se unească au nevoie de afecțiune și tandrețe. Dacă vrei însă să fii prudentă, pregătește-te și pentru altceva:strigătul de luptă! Când doi oameni normali, în ale căror vene curge sânge, pun început unei căsnicii, este normal să existe, din când în când, unele fricțiuni sau chiar izbucniri puternice. Să nu te surprindă această afirmație. Dacă înveți să controlezi situația , aceste mici „războaie” se vor dovedi a fi pentru căsnicia noastră mai binefăcătoare decât îți imaginezi. O izbucnire pe care vei ști și să o temperezi poate, în cele din urmă, să-ți facă bine și  ție și celor din jurul tău. ”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu