Ziarul

duminică, 24 iulie 2011

„Gânduri bune pentru gânduri bune”, Arhim. Teofil Părăian(1)

     Cartea am cumpărat-o pe 22 martie 2002 din Iași, Ed. Mitropoliei Banatului,Timișoara,  1997.
     Arhimanditul Teofil Părăian (n.3 martie 1929 - m. 29 octombrie 2009) a fost duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (județul Brașov) , și unul din marii părinți duhovnicești ortodocși ai României. A fost toată viața nevăzător.
     La începutul cărții este prezentat părintele de către Ieromonarhul Serafim Gheorghe Pătrunjel , am ales să prezint din capitolul Duhovnic pentru mireni un îndreptar de viață format din cinci puncte pe care îl dădea părintele Arsenie Boca:    1. „Oxigen” adică viața dusă într-un aer cât mai curat ,  2.„Glicogen” - se referă la o hrană rațională, 3.„Somn” - părintele Arsenie , având și cuoștințe medicale , spunea că avem nevoie de cel puțin șase ore de somn continuu în 24 de ore pentru a putea lucra la capacitatea noastră reală , 4. „Să-ți păstrezi hormonii” - adică să duci o viață sexuală corectă nefăcând risipă de energie sexuală  și 5. „Să ai concepție de viață creștină” - adică , viața să ți-o pui în slujba lui Dumnezeu după rânduiala Bisericii Ortodoxe.
     Tuturor, părintele Teofil, le spune că  din relația cu Dumnezeu izvorăște fericirea , că din credința adevărată izvorăște bucurie, că Dumnezeu stă și ne așteaptă pe fiecare să intrăm și să ne veselim la ospățul credinței.
    În Partea I  autorul prezintă Ortodoxie și Liturghie. Cuvântul „ortodoxie” înseamnă dreaptă mărire. Este un cuvânt grecesc care nu s-a tradus în limba noastră , ci a rămas așa cum este în limba greacă.
    Ortodoxia ca dreaptă mărire  se revarsă în aducerea de mărire lui Dumnezeu și dacă nu aducem dreaptă mărire nu suntem ortodocși.
     Cuvântul „ortodox” a avut circulație în Răsărit în special după despărțirea Bisericii la 1504, între catolici și ortodocși.
     Cea mai de căpetenie etichetă a Ortodoxiei este Sfânta Liturghie. Cuvântul „liturghie” este tot de origine greacă și înseamnă „lucrare publică”. În românește când zici „liturghie” te gândești la o slujbă și anume la slujba cea mai de căpetenie din Biserica Ortodoxă care se numește Liturghie.
    Sfânta Liturghie este slujba la care Cinstitele Daruri se prefac în Trupul și Sângele Mântuitorului pentru împărtășirea credincioșilor .
    O viață ortodoxă trebuie să fie o viață care prelungește Sfânta Liturghie în viața socială, în viața de toate zilele , în înțelesul că la Sfânta Liturghie se spune: „Cu pace să ieșim” și credincioșii răspund: „Întru numele Domnului”, ceea ce înseamnă că și după Liturghie trebuie să fie o Liturghie , adică o slujbă de preamărire a lui Dumnezeu și o slujbă de transformare a naturii , de transformare a vieții noastre , de transformare a simțirii noastre , de transformare a ființei noastre spre bine.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu