Ziarul

marți, 21 iunie 2011

„Cum să comunicăm copiilor credința ortodoxă”, maica Magdalena(7)

                                                     Biserica: locul unde Tradiția e vie
       Maica Magdalena ne îndeamnă să prezentăm Biserica nu ca pe o instituție pur umană , ci ca Trupul lui Hristos, în care copiii sunt participanți și contribuitori. Încorporarea în Trupul Bisericii e dată la Botez; copiii sunt membri deplini ai Bisericii.
       Ca membru al Bisericii , fiecare copil, oricine ar fi el, influențează atât pozitiv , cât și negativ întreg trupul. A aparține Bisericii înseamnă mai mult decât „a participa la un număr minim de slujbe”. Mai mult , deși participarea la slujbe este importantă , nu trebuie să le dăm copiilor impresia că sunt siliți să vină la biserică. Cu cei care nu pot fi convinși să participe cum se cuvine la viața Bisericii , să ne asigurăm că vorbim pozitiv despre orice ar face în folosul relației lor cu Hristos.
      „Un elev, în timpul unei sesiuni publice oficiale de întrebări: „Care este diferența dintre harul din Biserică și cel din afara ei?”
        Maica Magdalena: „E greu de spus, pentru că există desigur numai un singur Dumnezeu, un singur har. Unii teologi spun că acolo unde este prezent harul , acolo e Biserica. Dar am înțeles încotro bate întrebarea.
        Nu poți măsura harul ca pe o doză medicală. Așa că participarea la Biserică nu este singurul criteriu pentru gradul de har al unei persoane. Oamenii din Biserică și din afara ei sunt pe trepte diferite. Chiar și afară există o mare diferență, să spunem, între cineva care s-a născut  într-un mediu heterodox și cineva care a lăsat Ortodoxia. Tot așa în lumea fizică: Dumnezeu e pretutindeni, dar gradul în care harul pătrunde în lumea naturală e determinat de prezența sfinților, de binecuvântări , de slujbele Bisericii ș.a.m.d. în moduri pe care nu le putem măsura. Apoi, iarăși, harul acționează personal: nu poate fi considerat statistic, iar oamenii din Biserică și din afara ei sunt liberi, și starea lor se schimbă în bine sau în rău.
        Acestea fiind spuse, linia de demarcație dintre membrii și nemembrii Bisericii Ortodoxe este relevantă. Însăși existența unei demarcații clare e o consecință a harului unit cu viața omenească în Persoana lui Hristos. El este criteriul Adevărului. A face parte din Trupul Său e singurul mod de a deveni una cu El. Și pentru că nimeni nu este silit să i se alăture , lumea nu a devenit Biserică doar ca urnare a Întrupării.
        Sfântul Grigore Palama ți-ar spune că harul lucrează în patru moduri: dând existență(întregii creații), dând viață(tuturor ființelor vii), dând rațiune(tuturor oamenilor) și împărtășind viața dumnezeiască (celor botezați în măsura în care aceștia o asimilează). ”
        Frecventarea bisericii nu trebuie promovată într-un mod pur individualist.
       Un băiat(15 ani): „Nu înțeleg de ce trebuie să vin la slujbă chiar dacă nu simt nici un folos.”
       Maica Magdalena:„Întotdeauna simți imediat folosul unui lucru? E ca și cum ai lua zilnic vitamine  - folosul e pe termen lung. Și de fapt tu nu vii numai pentru tine: ești o parte vitală din întregul unui trup. Suntem aici împreună ca un singur trup și totodată individuali. Unele vitamine duhovnicești ne sunt accesibile numai în Sfintele Taine și în slujbele comunitare.”
       Ca și concluzii personale: a trăi în Hristos nu e de ajuns să ne rugăm individual acasă sau pe unde ne aflăm, a trăi în Hristos înseamnă a urma Biserica, a participa la Sfintele Taine. Pentru cei care înnobilează suflete , un rol important îl au de a dărui celor mici adevăruri creștine, de a dărui modele de viață morală și creștină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu