Ziarul

joi, 1 decembrie 2011

„Despre viața de familie și diverse probleme ale lumii contemporane”, Ava Arsenie Papacioc (1)

     În cartea cumpărată de la Glissando, Bacău, 15 noiembrie 2011, Părintele Arsenie vorbește din propria experiență.
     Despre împărtășirea cu Sfintele Taine. „N-are atâta importanță cât de des se împărtășește cineva, ci mai cu seamă felul în care se pregătește pe sine pentru aceasta, și cât de mult îl păstrează înlăuntrul său pe Hristos după aceea. Dacă ar fi fost să se sfințească omul așa, pur și simplu, atunci toți preoții care se împărtășesc în cursul săptămânii și în fiecare duminică ar fi deja sfinți!” Atanasie Rakovalis din Părintele Paisie mi-a spus .
    Pentru că nu există relație între rău și bine, Mântuitorul spune: să fii al meu întreg, să-Mi dai toată viața , toată ființa ta (Cf. Matei 22,37); dracul zice să-mi dai doar un deget, că prin asta el te stăpânește. Nu mai este Hristos lângă tine dacă i-ai dat o unghie de la un deget dracului.
    Curățenia inimii ar fi deci un criteriu care trebuie respectat în vederea împărtășirii cu Sfintele Taine. Cine este pregătit lăuntric se poate împărtăși mai des . Însă dacă te împărtășești foarte des, începi ca ființă omenească cu neputințe să ai momente de rutină, de lâncezeală, de uscăciune și te cumineci din obișnuință, chiar zilnic - o greșeală extrem de mare. Mai des se poate împărtăși cineva, dar să aibă un timp de pocăință, o perioadă de post etc. Este o dezlegare pe care ți-o dă duhovnicul când te întreabă: „Ești pregătit de împărtășire? ”
    La Sfânta Liturghie primești într-un fel deosebit harul lui Dumnezeu, tăria cea mare a creștinului, aprinzând lumina adevărului în om pentru viața și lupta împotriva puterilor întunericului. Această Sfântă Liturghie, care se săvârșește într-un chip atât de nepătruns cu evlavie , are rânduite rugăciuni și prefaceri adânci pentru salvarea de la pieire a lumii întregi - Dumnezeu ține Pământul mai mult pentru Sfânta Liturghie ce se săvârșește pe el -, vizând direct pe cei pomeniți pentru sănătate, luminare, frumusețe și tărie nelimitată asupra duhurilor necurate. Este atât de necesară și de obligatorie participarea la Sfânta Liturghie, mai mult decât ne sunt necesare lumina și aerul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu