Ziarul

miercuri, 30 noiembrie 2011

Etapa a treia din proiectul educațional Sărbătoare și sfințenie

      Astăzi de ziua Sfântului Apostol Andrei am realizat etapa a treia a proiectului educațional Sărbătoare și sfințenie. Elevii au descoperit pe calculatoare în power point următoarele materiale: „Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul Românilor” , „Sfântul Andrei”, „Semnificația numelui creștin, Andrei”, la care le-am citit și „Povestea Sfântului Andrei”, la sfârșitul activității am notat câteva date despre viața sfântului.
          Ziua de 30 noiembrie este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Ea are o semnificație aparte pentru poporul român. Sfântul Andrei este cel care a botezat primii creștini pe teritoriul țării noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor.
          Sfântul Andrei, originar din Betsaida , înainte de a fi Apostol al Domnului era ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. El s-a hotărât să-l urmeze pe Iisus Hristos și a devenit „cel întâi chemat” , după cum aflăm din scripturile bisericii. După Învierea lui Iisus și coborârea Duhului Sfânt (Rusaliile), apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți care unde se va duce pentru propăvăduirea credinței creștine. Ținutul Scyția, adică Dobrogea, i-a revenit Sfântului Andrei.

După multe peregrinări , el se stabilește în Peloponezul grecesc, în orașul Patras, lângă Corint, în județul Constanța, unde moare din ordinul guvernatorului roman Aegeas pe 30 noiembrie în anul 60 în timpul Împăratului Nero. Sursele bisericești vorbesc despre faptul că Sfântul Andrei a fost răstignt pe o cruce în formă de X cu capul în jos, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei” și care se regăsește pe steagul Scoției. În imagine este peștera unde Sfântul Apostol Andrei a trăit alături de ucenicii săi o mare parte a vieții. Este situată la 4 km de Localitatea Ion Corvin Constanța - Ostrov,  e considerat primul lăcaș de cult de pe teritorul țării noastre.    Cinstindu-i pe sfinți, cinstim prezența reală a lui Dumnezeu , prin harul Său dumnezeiesc în viața Sfinților.       
„Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui”
                                                          ( Efeseni 1,4)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu