Ziarul

miercuri, 7 decembrie 2011

„Despre viața de familie și diverse probleme ale lumii contemporane”, Ava Arsenie Papacioc (2)

     Am descoperit în această carte lucruri despre viața de familie pe care le știam în mare măsură , dar spuse aici de un Sfânt Părinte au o semnificație aparte. Alt lucru care m-a surprins este cât de frumos vorbește despre femeie, despre rolul acesteia în viața de familie.
     Scopul căsătoriei este mântuirea reciprocă. Stimularea continuă, reciprocă, spre acest scop este obligatorie, pentru că este o mare răspundere. Așa că, dragii mei, o căsnicie se poate întemeia pe o iubire adevărată și pe o coordonată exclusiv creștină.
„Femeie” înseamnă „împărăteasă dăruitoare”. Femeia, dacă zici că-i slabă, totuși, din momentul în care te-ai angajat să te numești soț, nu te poți numi soț decât lângă o soție. Trebuie să o pui pe tron, cu orice chip! Femeia este extraordinară în creația lui Dumnezeu! Dați-vă seama că destinul întregii omeniri depinde de cuvântul Fecioarei Maria, libere: Fie mie după cuvântul Tău. Și s-a schimbat destinul întregii omeniri , și chiar a lui Dumnezeu în lume. Maica Domnului este o femeie care a deschis porțile fericirii , libertății și veșniciei în lume. Maica Domnului reprezintă neamul omenesc. Femeia nu trebuie văzută ca o roabă. Pentru că, deși spunem în rugăciunile Tainei Cununiei că femeia trebuie să se supună bărbatului, acesta din urmă trebuie să fie atent, că i se spune, tot în aceeași rugăciune, că trebuie să o iubească. Dacă nu o „iubește”, soția nu o să-l asculte. Bărbatul, dacă nu  ascultă de acest cuvânt, se face răspunzător de îndărătnicia femeii. Deci trebuie să o iubească cu orice chip. Între cei doi soți nu există grad de rudenie. Dacă bărbatul este capul , femeia este inima. Trebuie să se supună unul față de altul . Și inima este mai mult decât orice, este adâncul cel mai adânc al ființei omenești, este chiar locul unde Dumnezeu Și-a făcut locaș. Și dacă ea este inima, e și el inimă, fiindcă iubirea armonizează căsnicia. Nașterea de prunci nu este scop căsniciei, este o consecință. Scopul este stimularea reciprocă spre mântuire.
- Dacă unul din soți se îmbolnăvește pe parcurs este permis să-l părăsești?
- Există și iad și rai! Dacă vrei să te duci în iad dracul zice:„lasă-ți din lașitate soția că eu nu te voi părăsi niciodată!”. Ești dator să stai împreună cu cea bolnavă și cu care te-ai cununat la biserică până la moarte și vei primi plată de la Dumnezeu -trebuie să o vezi mereu ca în prima zi de nuntă!
- Se acceptă ca cei căsătoriți să aibă relații trupești fără scopul procreării?
 - Scopul căsătoriei nu este numai plăcerea, dragul meu. Plăcerea este o consecință, scopul este nașterea de copii. Dar nici nașterea de copii nu este un scop, ci este vorba de o stimulare permanentă reciprocă. Asta este căsnicia! Sigur că va trebui să avem și marile intimități, ca soț și soție, dar cu un scop, nu numai cu plăcere.
    Bisericile sunt pline de femei , nu de bărbați! Majoritatea, destul de multe, fac niște sacrificii grozave  să vină la biserică, fiindcă nu sunt lăsate.
    Bărbații, însă, mai beau, se mai duc, se mai încântă, și vă spun cu durere că încă se mențin în duhul celor 40 de ani de încleștare și de tristețe, încă se mențin și acum în ateismul lor...Li se pare că e foarte bine să trăiești fără Dumnezeu, să nu ți se ceară nimic, să poți face ce vrei...
    Relația dintre soț și soție rămâne o problemă delicată. Nu se poate porunci: „poruncă dau vouă - marți și joi.” Dacă ar fi singur, ar putea primi poruncă. Trebuie să știe să fie armonios...Dintre două rele, alegi răul cel mai mic. Decât să-și caute altă pereche pentru a păcătui, mai degrabă cedează unul dn ei. Dacă se întâmplă să fie în relație de împreunare în sărbători și în posturi să se spovedească.
    Dacă m-ar întreba cineva să-i spun, într-un cuvânt, ce este cultura, i-aș răspunde: armonie. Dacă m-ar întreba altul mai pretențios să- spun, tot într-un cuvânt, ce este Biblia, i-aș spune: armonie. Dacă m-ar întreba cineva să-i spun ce este căsnicia, aș zice: armonie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu