Ziarul

marți, 8 noiembrie 2011

Etapa a doua din proiectul educațional Sărbătoare și sfințenie


Astăzi de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil am realizat etapa a doua a proiectului Sărbătoare și sfințenie.
Activitatea a cuprins etapele: prezentatea unor icoane cu cei doi Sfinți Arhangheli pe cele 4 calculatoare funcționabile din clasă; prezentatea materialului în power point: „Despre îngeri” - elevii au descoperit singuri sub îndrumarea mea cele 2 materiale, au început să folosească mausul; citirea și notarea unor date despre îngeri-arhangheli; rostirea rugăciunii: „Înger, îngerașul meu”.

   arhanghel=mai mare peste îngeri sau cel dintâi dintre îngeri

   înger=vestitor

    Îngerii vestesc pe pământ și fac cunoscute oamenilor voia lui Dumnezeu. Ei au fost creați de Dumnezeu mai înainte de om și de lumea văzută, dar nu prin cuvânt , ci numai cât a gândit , Dumnezeu i-a și creat.
     Îngerii sunt împărțiți în nouă cete și fiecare ceată are o anumită misiune de împlinit în cer și pe pământ. Îngerii sunt duhuri, adică au trupuri nemateriale, nemuritoare.
     Cetele îngerești sunt împărțite în trei grupe:
I  Serafimii, Heruvimii, Tronuri - din jurul tronului lui Dumnezeu
II Domnii, Puteri, Stăpânii - stăpânesc întregul univers
III Începătorii, Arhanghelii, Îngeri - sunt cei mai aproape de oameni , cărora le fac cunoscută voia lui Dumnezeu și-i ajută să scape de cursele și atacurile îngerilor răi (diavolii).
  Îngerii sunt rânduiți să păzească pe fiecare credincios , căci de la botez fiecare creștin are un înger păzitor. Pe cei buni îngerii îi ajută să nu cadă , iar pe cei căzuți îi ridică , prin pocăință și spovedanie și niciodată nu ne lasă pe noi, deși uneori greșim.
   Sfinții Arhangheli sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil, Varahiil.
Mihail=„puterea lui Dumnezeu”
Gavriil=se tâlcuiește „bărbat - Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie
Rafail=este tămăduitor al neputințelor omenești
Uriil=este luminător al celor întunecați
Salatiil=este rugător fierbinte pentru tot neamul omenesc
Gudiil=este slăvitor al lui Dumnezeu și întăritor al celor ce se nevoiesc la fapte bune
Varahiil=este aducător de binecuvântare dumnezeiască pe pământ
   Dintre toți Sfinții îngeri, cei mai mari binefăcători ai oamenilor s-au arătat Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor , al armatelor creștine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creștine, al familiei creștine, protectorul mamelor care nasc copii, ca și protectorul copiilor și al călugărițelor iubitoare de feciorie și iubitoare de Hristos.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu