Ziarul

duminică, 13 noiembrie 2011

Poruncile postului

      „Chiar de la început, făcând Dumnezeu pe om, l-a dus și l-a predat în mâinile postului și ca unei mame iubitoare și ca unui dascăl iscusit, i-a încredințat mântuirea lui.”
                                                                                           ( Sfântul Vasile cel Mare)
        „Postiți! Pentru că ați păcătuit!
        Postiți! Pentru a nu mai păcătui!
        Postiți! Pentru a primi darurile Duhului Sfânt și a păstra ceea ce vi s-a dăruit!”
                                                                                     ( Sfântul Ioan Gură de Aur)
        1. Înfrânează-te de la mâncare , băutură și de la orice plăcere trupească. Postește nu numai de bucate, ci și de păcate, înfrânează-ți cele cinci simțuri (văzul, auzul, pipăitul, gustul, mirosul) ca să te faci părtaș „fecioarelor celor înțelepte” din Evanghelie.
„Postul adevărat este abținerea de la orice lucru rău” (Sfântul Teodor Studitul)
„Postul acela este adevărat care este prezent în toate , pe toate le curățește , pe toate le vindecă” (Sf. Grigorie Palama)
         2. Nu ține ură, vrăjmășie sau invidie. Calcă-ți pe inimă, mergi și te împacă cu toată lumea și mai des cu cei cărora le-ai greșit. Iartă din toată inima ta pentru ca și Domnul Dumnezeul tău să te ierte pe tine. Urăște păcatul și fugi de el , dar nu urî pe păcătos și nu-l disprețui, ci-l compătimește.
„Cel ce-l urăște pe fratele său este în întuneric și umblă în întuneric și umblă în întuneric și nu știe încotro se duce pentru că întunericul a orbit ochiul lui” (Ioan 2,11)
„Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri ” (Matei 6,12)
        3. Spovedește-te cât mai grabnic la preotul tău duhovnic și nu-l schimba . Fă aceasta cu o zi înainte de Sfânta Împărtășanie. Mărturisește-ți toate greșelile și patimile , gândurile și intențiile rele ; ai grijă: păcatul cel mai mare este cel care te stăpânește pe tine.
„Bucurie mare se face în cer pentru un păcătos care se pocăiește” (Luca 15,7), adică pentru cel care și-a recunoscut greșelile și își îndreaptă viața.
„Ne-am îmbolnăvit prin păcat, să ne vindecăm prin pocăință. Iar pocăința fără post este neputincioasă , îndreaptă-te, dar, înaintea lui Dumnezeu prin post”. (Sfântul Vasile cel Mare)
         4. Nu te certa, nu blestema, nu înjura! Cei care înjură se aseamănă celor care au scuipat fața Domnului nostru Iisus Hristos în timpul pătimirii Sale.
„...Oprește-ți limba de la rău și buzele tale să nu grăiască vicleșug. Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea” (Psalmul 33; 12-13)
         5. Roagă-te cu smerenie în fiecare zi, dimineața și seara, și de câte ori poți. Roagă-te și pentru binele dușmanilor , împlinind astfel porunca Domnului și El îți va da pace în suflet , bucurie și înțelegere duhovnicească.
„Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc, ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din Ceruri...” (Matei 5, 44-45)
         6. Fă milostenie după puterile tale , adică ai milă de alții ca și Hristos să aibă milă de tine. Ajută orfanii, văduvele, săracii, familiile nevoiașe sau cu mai mulți copii, fără a-i judeca pentru lipsurile lor.
„Fericiți  cei milostivi , că aceia se vor milui!” (Matei 5,7)
        7. Întoarce la credință pe cel căzut sau neștiutor, dăruindu-i un sfat bun, o carte de zidire sufletească, o candelă și o icoană ortodoxă, îndeamnă-l la o faptă bună și vino împreună cu el la Sfânta Spovedanie.
„Cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui , își va mântui sufletul de moarte și va acoperi mulțime de păcate” (Iacob 5, 20), desigur aceasta neexcluzând împlinirea și celorlalte porunci evanghelice.
         8. Mergi și vizitează un bolnav , un suferind, un infirm sau un neputincios; ușurează suferința și vei putea auzi și tu la judecată chemarea Mântuitorului de a moșteni împărăția Cerurilor, întrucât:
„...Bolnav am fost și M-ați cercetat...„(Matei 25, 36-40)”
        9. Pomenește și fă milostenie pentru cei repausați după rânduielile Bisericii, în semn de iubire , recunoștință și neuitare față de ei. Milostenia ta le va ajuta lor și va îmbogăți sufletul tău.
„...Sfânt și cucernic gând a fost , că a adus jertfa de curăție pentru cei morți , ca să se slobozească de păcat” (II Macabei 12,46)
„Căci judecata este fără milă pentru cel care n-a făcut milă . Și mila biruiește în fața judecății.” (Iacob 2, 13)
„Nu în zadar s-a rânduit prin Apostoli, ca să facă înaintea înfricoșătoarelor Taine, pomenirea celor morți; ei au știut că de aici rezultă mare folos, mare binefacere pentru cei morți” (Sf. Ioan Gură de Aur)
         10. Ai grijă să nu te mândrești cu postul tău și cu nimic din ceea ce faci bun, ci în fiecare zi să-ți spui: „Slugă netrebnică sunt, pentru că am făcut ceea ce eram dator să fac” (Luca 17,10)
„Postul este marea armă împotriva ispitelor precum plăcerea este începutul tuturor păcatelor” (Cuviosul Teofilact al Bulgariei)
„Ești bogat? Nu insulta postul socotindu-l nevrednic să stea cu tine la masă!” (Sfântul Vasile cel Mare)
„Postul este medicament...” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Sfinții Părinți au spus că există multe deosebiri între trupuri în privința hranei. Unul are trebuință de puțină , altul de multă hrană, pentru ținerea puterii sale firești, fiecare îndestulându-se după puterea și deprinderea lui. Căci îngreunându-se stomacul și tulburându-se prin aceasta mintea nu mai poate spune rugăciunea cu tărie și cu credință.” (Sf. Grigorie Sinaitul)
         „Dacă postul a fost necesar în rai, cu atât mai mult este necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană.” (Sfântul Ioan Gură de Aur)
          Spune fratele meu întru smerenie rugăciunea Sfântului Efrem Sirul:
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert , nu mi-l da mie. (o metanie)
Iar duhul curăției , al smereniei, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale. (o metanie)
Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu , că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin (o metanie)
          Recomandare:
                    „Fă din ziua împărtășirii tale cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Hristos, cea mai fericită sărbătoare a vieții tale trăind bucuria Învierii!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu