Ziarul

duminică, 20 noiembrie 2011

Slujba Litiei

     Pentru că în seara aceasta am participat la Litie, e slujba ce se face înainte de o sărbătoare mai ales în bisericile mari și pentru că îmi este la fel de dragă ca celelalte slujbe ortodoxe, mi-am propus să aflu și să scriu câteva aspecte esențiale.
      Litia este slujba care în prezent constă în rugăciunea „Mântuiește, Dumnezeule, poporul Tău...”(cu invocarea mijlocirii sfinților , alte cereri ale diaconului și o rugăciune de plecare a capetelor rostită de protos. Această slujbă își are originea în Mănăstirea Sf Sava de lângă Ierusalim. Într-o zi liturgică se poate face o singură Litie: dacă s-a făcut în cadrul Vecerniei, nu se mai face și la Utrenie. Pentru cele mai multe zile din an nu este prevăzută slujba Litiei.
      În prezent , după rugăciunile Litiei se cântă Stihovarna, în mijlocul bisericii sunt pregătite cinci pâini și puțin vin pentru binecuvântare.
      Litia nu este o slujbă de sine stătătoare , deci nu se săvârșește niciodată singură. Ea este încadrată astăzi cel mai adesea în slujba de seară, Vecernia. Această slujbă, săvârșită la început doar în mănăstiri, în cadrul privegherilor lungi de noapte, s-a răspândit în timp și în bisericile de parohie , săvârșindu-se în mod deosebit în cadrul Vecerniei de dinaintea sărbătorii unor sfinți mari sau praznice împărătești. Atunci când se face Litie , în mijlocul bisericii se așează o masă pe care se pun artose (pâine adusă de credincioși spre binecuvântare), vin, untdelemn și grâu. Slujba este formată din două părți:
a. o serie de rugăciuni de implorare și pocăință în care invocăm mila lui Dumnezeu și ajutorul sfinților;
b. binecuvântarea prinoaselor.
        Prin frumusețea și profunzimea rugăciunilor din prima parte și prin ofranda prin care credincioșii o duc din roadele pământului, pentru ca Dumnezeu să înmulțească cele necesare existenței noastre , se pot bucura de binecuvântarea Litiei și cei care nu pot ajunge la privegherile de la mănăstiri.
        „Încă ne rugăm pentru tot sufletul creștinesc cel necăjit și întristat, care are trebuință de mila și ajutorul lui Dumnezeu; pentru apărarea țării acesteia și a celor care viețuiesc într-însa; pentru pacea și buna așezarea întregii lumi; pentru cei trimiși și pentru cei ce sunt în călătorie; pentru mântuirea și ajutorul celor care , cu osârdie și frică de Dumnezeu , se ostenesc și slujesc, părinți și frați ai noștri; pentru mântuirea celor ce zac în boli...”
                                                                    Din ecteniile Litiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu