Ziarul

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Sună clopoțelul

       Mai sunt câteva ore până ce clopoțelul va suna pentru un nou an școlar. Cu toții , cei implicați, ne gândim la un nou început plin de speranțe și obstacole, plin de emoții pentru elevi, dacăli, bunici, părinți. Am găsit o nouă rugăciune pe net care se numește „Rugăciune la început de an școlar” :
       „Doamne Iisuse Hristoase , Fiul lui Dumnezeu cel viu, ajută-mi să treacă cu bine acest nou an școlar ce se începe în această zi. Cel ce ne-ai cerut să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii, luminează-ne cugetele să învățăm ceea ce trebuie, ca să fim bine pregătiți pentru viața care ne așteaptă . Tu știi ce e bine și ce e rău. În mâinile tale sunt viețile noastre. Crezând că ne este de folos să ieșim încununați cu cunoștințe din această școală , Te rugăm să arăți  și de această dată puterea ajutorului Tău. Dar să nu fie după voia noastră, Doamne, ci după voia Ta cea sfântă, că Tu ne iubești și știi ce ne este cu adevărat de folos. Doamne, ajută-ne pe noi să nu căutăm slava lumească, ce este degrab trecătoare , ci să căutăm viețuirea curată și sfântă , ca să dobândesc Împărăția cerurilor. Viețile oamenilor sunt pline de încercări . Ce folos vom avea dacă vom câștiga bunătățile vremelnice, de nu le vom dobândi și pe cele veșnice? Ce folos vom avea de ne vom lăuda în lumea aceasta , dacă faptele noastre nu sunt bineplăcute Ție? Ajută-ne , Dumnezeule, că numai la Tine să căutăm împlinirea noastră și să preaslăvim în vecii vecilor Numele Tău cel Sfânt, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin ”

       Voi mai scrie și următoarele două rugăciuni cunoscute de elevi:

                                         Rugăciunea la intrarea în clasă

           Doamne, Doamne, Ceresc Tată
           Noi pe tine te rugăm
           Luminează - a noastră minte
           Lucruri bune să-nvățăm.

           Că Tu ești Stăpânul lumii
            Și al nostru Tată ești
            Și pe toate cele bune
            Numai Tu le împlinești. Amin

                                           Rugăciunea la ieșirea din clasă

               Toți cu inima curată,
               Ție Doamne - Ți mulțumim
               Tu cu darul Tău Preasfinte,
               Ne-ajuți oameni buni să fim
               De greșeli să ne ferim
               Țara noastră s-o iubim
                De dușmani să o păzim...
                Ție Doamne- Ți mulțumim. Amin


           
     

2 comentarii:

  1. intrebare de om curios: ce faci(ca dascal) daca ai in clasa un copil evreu? (pur si simplu, s-a intimplat sa fie si o familie de evrei in sat) Ce face el cind toata clasa, impreuna cu doamna invatatoare, spune rugaciunea?

    ilenuca

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Ilenuko, evrei nu am avut în clasă, dar de alte confesiuni, da. Când spunem rugăciunea ceilalti stau linistiti in banca sau o spun si ei pentru ca la un moment dat prind si ei drag de câteva versuri inofensive.

    RăspundețiȘtergere