Ziarul

duminică, 6 martie 2011

Să ne bucurăm de Hristos!

      Să ne bucurăm de Hristos în post, rugăciune, în milostenie, fiecare după puterile sale, în veci! Amin!
      Iertați-mă ! Vă doresc ca  postul ce începe în seara aceasta la Vecernie să vă aducă multă bucurie duhovnicească!
      „ Pentru că omul nu a fost creat desăvârșit, Dumnezeu îi dă poruncă să nu mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului, ca prin păzirea acestei porunci să ajungă la asemănarea cu El. Omul trebuia să exerseze virtutea înfrânării pentru a-L dori permanent pe Dumnezeu. Însă , înzestrat cu libertate , nesocotește porunca dată și alege să se oprească la lume ca la ultima realitate. Îl uită pe Dumnezeu . Consumarea roadelor acestui pom va fi aducătoare de moarte, pentru ca omul va crede că poate atinge asemănarea în afara relației cu Dumnezeu. Nu pomul în sine a fost aducător de moarte , ci neînfrânarea.”
       Este clar din prezentarea de mai sus că Dumnezeu nu pedepsește, omul este liber să aleagă .
       „Dacă prin neînfrânare, omul refuză să mai vorbească și să se hrănească cu Dumnezeu , prin post, Dumnezeu găsește oameni cu care poate vorbi. Numai acești oameni vor ajunge în rai, pentru că trebuie afirmat că viața care va fi în om în veșnicie, este viața lui Dumnezeu. ”
        De aici reiese că raiul este al celor în care Dumnezeu se regăsește.
        Postul înseamnă înfrânarea de la unele alimente, dar și înfrânarea de gânduri rele. Indiferent cât postim, timpul respectiv trebuie să fie de dăruire lui Dumnezeu. E bine să postim cât mai mult, să nu cârtim pe cei care postesc mai puțin, să nu judecăm , doar pe noi să ne vedem în strânsă relație cu Dumnezeu, să facem din post un prilej de curățare, să ne purificăm, iertare să cerem și drumul acesta să fie pentru mântuirea noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu