Ziarul

vineri, 30 noiembrie 2012

Botezul Mateei (5)

   Am ales să scriu în acest episod despre o altă Sfântă Taină care se realizează în cadrul Botezului, deci când noi participăm la botezul unui copil de fapt participăm nu la una ci la două Sfinte Taine: Botezul și Mirungerea - Taina Sfântului Mir. 
    Ungerea cu Sfântul Mir este acea taină în care preotul unge cu mir sfințit toate părțile mai importante ale corpului , rostind cuvintele: „Pecetea darului Sfântului Duh, Amin” .
     Taina ungerii cu Sfântul Mir se dă pentru a împătăși pe om de darurile Duhului Sfânt și al face să crească și să se întărească în viața duhovnicească. De aceea această Sfântă Taină se săvârșește îndeosebi asupra celor ce au primit botezul și anume îndată după botez , cum și asupra celor ce au căzut de la dreapta credință și se întorc din nou la ea. La începutul creștinismului, taina aceasta se săvârșea de Sfinții Apostoli numai prin punerea mâinilor pe capul celor de curând botezați. 
     Sfântul Mir , care se întrebuințează la săvârșirea acestei sfinte taine, se sfințește de toți episcopii fiecărei țări cu multă pompă, în Joia cea Mare. Sfântul Mir se face din untdelemn și din multe feluri de miresme pentru că untdelemnul înseamnă mulțimea darurilor Sfântului Duh, ce se dă prin ungerea cu el, spre a lupta cu vrăjmașii mântuirii, iar miresmele închipuiesc că cel uns cu mir trebuie să răspândească în lume mireasma faptelor bune. 
     Să dea Domnul să răspândim cu toții fapte bune , iar Mateuța să fie un model în acest sens. Amin.
     Pentru că nu mai am spațiu pentru poze , tocmai am fost informată, rămâne această postare fără poze cu scumpica. :(

3 comentarii: