Ziarul

luni, 12 noiembrie 2012

Botezul Mateei (3)

   Pentru ca puterea Sfântului Botez să dea roade în sufletul celui care se botează , trebuie ca acesta să-și arate pocăința de păcatele săvârșite și să aibă credință în Dumnezeu. De aceea la botezul pruncilor se obișnuiește să se ia câte un naș , care face mărturisirea de credință în numele pruncului și făgăduiește Bisericii , că va purta de grijă să crească în adevărata credință pe finul său. Nașul trebuie să fie dar de credință ortodoxă și să nu dea uitării îndatorirea ce-și ia de a învăța și crește creștinește pe finul său. 
   Lepădările sau exorcismele ce se citesc de preot înseamnă îndepărtarea puterii diavolului de la cel ce se botează. Suflarea de trei ori a preotului pe fața celui ce se botează înseamnă renașterea acestuia prin darul Sfântului Duh. Facerea semnului Sfintei Cruci înseamnă că cel ce se botează devine proprietatea lui Iisus Hristos , pe Care trebuie să-L mărturisească înaintea oamenilor. Întreita afundare în apă închipuiește moartea și învierea de a treia zi a Mântuitorului . Veșmântul alb în care se îmbracă cel botezat , după ce e scos din apă , închipuiește viața curată și nepătată pe care el trebuie să o ducă , iar lumânarea , pe care o primește în mână, este semnul văzut al îndatoririi ce-și ia de lumină în lume prin faptele sale bune , cum luminează lumina în întuneric. 

 Prima poză e un moment din lepădarea de satana pe care o face nașul/nașa în numele fiinei.
Nașul deși aici apare impunător, e un om cald , nașa delicată se pricepe foarte bine la copii, are 2 fetițe și 11 fini botezați.

 Părintele în unul din cele 3 momente ale afundării

Lumânarea de care vorbeam mai sus ca semn al luminii și părintele când o închină pe bebelușă. 
Deși canoanele bisericești spun altceva, părintele Iulian care este venit de câteva luni la biserica din cartier ca paroh , a fost 7 ani diacon la Roman fiin mâna dreaptă a Preasființitului Ioachim Băcăoanul, având dezlegare probabil de la el, închină și fetițele în Sfântul Altar justificând prin faptul că imediat după Botez pruncii sunt îngeri. Am aflat ulterior acest lucru și acest moment de închinare a fost un ȘOC pentru noi toți prezenți în biserică. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu