Ziarul

duminică, 6 mai 2012

„Scopul vieții creștine”, Sf. Serafim de Sarov(1)


    Această cărticică pe care am dăruit-o acum câteva luni tatălui la aniversare am citit-o recent și mi-am propus să notez câte ceva pentru că m-a impresionat, ca de altfel majoritatea cărților religioase ortodoxe.
     Cartea a apărut la Editura Bunavestire, Bacău 2007. Această învățătură a fost dată de Cuviosul Serafim de Sarov lui N.A. Motovilov, unul din marii săi admiratori , pe care l-a vindecat de o suferință foarte grea.
      Rugăciunea, postul, privegherea și alte nevoințe creștinești, oricât ar fi de bune prin ele însele , totuși, scopul vieții noastre creștine nu poate să stea numai în îndeplinirea acestora , cu toate că ele pot servi ca mijloc absolut trebuitoare la atingerea acestui scop. Adevăratul scop al vieții creștine constă în dobândirea Duhului Sfânt. Rugăciunea, postul, privegherile, milosteniile și toate celelalte fapte bune făcute în numele lui Hristos , nu sunt decât mijloace pentru a primi Duh Sfânt.
                                                               În numele lui Hristos
      Să fii atent că numai fapta bună făcută în numele lui Hristos ne câștigă roadele Sfântului Duh. Tot ce nu e făcut în numele Lui, chiar binele, nu ne aduce nicio răsplată în viața viitoare , iar în viața aceasta nu ne dăruiește harul dumnezeiesc. Pentru aceasta spune Domnul Iisus Hristos: „Cel ce nu adună cu Mine risipește” (Luca 11, 23). 
                                                                Primirea Sfântului Duh
     - Cum să-l dobândești? întrebai pe Părintele Serafim, căci nu înțeleg prea bine.
    - Dobândirea este același lucru cu câțtigarea. Știi ce înseamnă a câțtiga bani ? Cam același lucru este și cu Duhul Sfânt. În general, pentru oameni, scopul vieții este câștigul de bani . Boierii , pe deasupra, doresc și onoruri, distincții și recompense pentru serviciile aduse țării. Dobndirea Sfântului Duh este de asemenea un câștig, dar un câștig veșnic , izvorâtor de daruri ; foarte asemănător câștigului vremelnic , și se obține prin aceleași mijloace. Bunurile pământești nu sunt altceva decât fapte virtuoase făcute în numele lui Hristos și care ne aduc harul Sfântului Duh.

2 comentarii:

  1. Frumos si plin de invataminte.
    Te simti mai bine acum?Ti-am vazut putin burtica in poze.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga! Sunt mai bine, mananc ca un purcel:) dar sarcina are în fiecare etapa si aspecte negative. Pupici

      Ștergere