Ziarul

marți, 23 octombrie 2012

Îmbisericirea după 40 de zile de la naștere

  Pentru că astăzi se împlinesc 40 de zile de când am născut , m-am gândit să fac niște precizări necesare mai ales pentru cei care au privit sau privesc alegerea mea de a îmbiserici copilul și mama înainte de botez ca pe ceva nefiresc și neconform cu obiceiurile bisericii.
    Curățirea femeii lăuze se încheie cu aducerea pruncului la biserică, loc de sfințire și de dobândire a mântuirii. Întoarcerea mamei în templul măririi lui Dumnezeu , după o perioadă de 40 de zile de la naștere , vreme în care a luat asupra ei , toate urmările ce au decurs din acest act , pune capăt unui itinerariu în decursul căruia și-a asumat viața copilului și într-un anume fel , a fost chiar viața lui. Fără a intra în semnificația rugăciunii de îmbisericire voi preciza doar dispozițiile canonice în privința timpului săvârșirii botezului: pruncii dacă sunt sănătoși SĂ NU SE BOTEZE ÎNAINTE DE 40 DE ZILE DE LA NAȘTERE , tocmai pentru a se respecta normele legii privind curățirea mamei  (Can. 38 al Sf. Nichifor Mărturisitorul), perioadă care coincide sau mai bine zis este una cu aceea a pregătirii pruncului pentru botez. La încheierea unui itinerar , mama își aduce ofranda la altar maternitatea ei însăși. 
     Potrivit canoanelor , botezul pruncilor poate avea loc în caz de necesitate înainte de împlinirea celor 40 de zile de pregătire în orice zi (Can. 26 și 38 al Sf. Nichifor Mărturisitorul; Can. 5 al Sf. Chir al Alexandriei; Can. 47 Laodiceea). Îmbisericirea pruncilor botezați se face diferit. 
     Am notat din Ierurgiile privitoare la naștere și botezul pruncilor de pe seitul Creștinortodox.ro. 

4 comentarii: