Ziarul

miercuri, 13 iunie 2012

„Scopul vieții creștine”, Sf. Serafim de Sarov(2)

Când rugăciunea cedează locul Sfântului Duh

      Prin rugăciune vom deveni demni de a ne întâlni cu El, Dătătorul nostru de viață și Mântuitorul nostru. Dar nu trebuie să ne rugăm decât până în momentul în care Sfântul Duh coboară asupra noastră și ne dăruiește , într-o măsură cunoscută numai de El, harul cel ceresc. Când suntem cercetați de El , trebuie să ne oprim din rugăciune.
      Sufletul în rugăciune vorbește și rostește cuvinte. Dar la coborârea Sfântului Duh este bine să fii absolut tăcut , pentru a putea înțelege clar descoperirile vieții veșnice pe care binevoiește să și le aducă. Sufletul și duhul trebuie să fie în stare de umilință perfectă , iar trupul în stare de curățenie. Așa s-au petrecut lucrurile și pe Muntele Horeb , când Moise a poruncit evreilor să se înfrâneze de la femei trei zile , când S-a pogorât Dumnezeu pe Sinai , căci Dumnezeul nostru este și foc mistuitor (Evrei 12, 29), și nimic necurat , fie trupesc. fie spiritual, nu poate intra în legătură cu El.


Negoț duhovncesc

     - Dar cum putem practica, Părinte, în numele lui Hristos, celelalte virtuți care ne vor ajuta să dobândim Sfântul Duh?

      - Câștigați Duh Sfânt neguțătorind în numele lui Hristos cu toate virtuțile posibile , faceți negoț în duh, lucrați cu ceea ce vă aduce mai are folos. De pildă, dacă rugăciunea și privegherea vă aduce mai multe daruri, atunci privegheați și vă rugați mai mult . Vă este avantajos postul? Postiți. Vă aduce mai mult milostenia? Faceți milostenie. Fiecare faptă bună socotiți-o făcută în numele lui Hristos. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu