Vară sau iarnă, Manăstirea Runc e un colț de Rai, o oază de liniște, un loc unde timpul cunoaște alte dimensiuni , unde Dumnezeu e căutat cu aripi de îngeri, e casa minunilor căci cei ce trăiesc aici deși au trup omenesc , sufletul lor e invadat de Lumină.
Acum trăiesc în mănăstire 18 persoane, dintre care 5 preoți și restul călugări. Am cunoscut 2 slujitori: pe părintele Mina care este foarte căutat de credincioși și care are o privire ce pare că este desprinsă din sfera pământeană, ce urcă pe tărâmuri pe care noi, oamenii obișnuiți, abia ni le imaginăm și în același timp are puterea să ne citească sufletele fără să dăm glas cuvintelor și pe părintele Modest care ne-a întâmpinat în ziua când am pășit prima dată la mănăstire, un preot de o modestie aparte, așa cum îi este numele, care ne-a „chemat” așa cum zicea părintele Cleopa: „duhovnicul vă caută pe voi”, să fim prieteni de suflet.
Așa cum am zis , la mănăstire timpul are alte dimensiuni și rânduielile sunt clare, totul e înconjurat în jurul cuvântului : „ascultare”. Și atunci când nu asculți sau respecți o rânduială , pedeapsa, în forma ei de corectare, vine și o simți , fiind neputincios să faci ceva. Și iată exemplul ce l-am trăit acolo: am mers ultima dată cu o mașină din Bacău la mănăstire pentru taina spovedaniei, timpul petrecut acolo în chilia duhovnicului e ușor și greu în același timp, e ușor pentru cel care descarcă sufletul îmbătrânit de păcate și e greu pentru cel care așteaptă să-i vină rândul. Unul dintre noi s-a grăbit în acea zi să se întoarcă mai repede în oraș și a „scurtat clipa mărturisirii”. Părintele nu a zis nimic căci el e cel ce are răbdare și milă în același timp, fiindu-i dăruite în sutele de ore de rugăciune. Dar când șoferul a vrut să pornească mașina la drumul spre întoarcere, ea, năzdrăvana, nu a mai vrut , pentru că cineva de sus a vrut să lase un semn și „clipa mărturisirii ” neterminată din chilie s-a sfârșit într-o liniște deplină în mașină, parcă așteptam să treacă acele minute ca să scăpăm de pedeapsă, apoi fără o explicație logică mașina a pornit și a urmat drumul către casă. Așadar, cât timp a fost scurtată mărturisirea, atâta timp am petrecut în mașină , neputând face ceva. Am simțit acel moment fără să am vreun dubiu, Dumnezeu ne-a oprit la meditație pentru a respecta Sfintele Taine și pe bunii noștri duhovnici care au atâta răbdare cu noi.
De vreți să mergeți la Runc nu veți regreta și dacă doriți ca unul din preoți sa vă asculte vi-i recomand cu drag, mai ales pe părintele Modest pe care îl cunosc ( vă pot lăsa și nr. de tel. al preotului). Adresa: Cartier Runc, str. Runc nr.7, oraș Buhuși, jud. Bacău. Mănăstirea este situată la 6 km de Buhuși, se poate parcurge și pe jos distanța ca într-un pelerinaj căci drumul înseamnă un urcuș , o parte șosea prin câmpie, o parte pădure, e și un urcuș spiritual care se realizează, iar la întoarcere , coborârea e ușoară și nu e decăderea, ci dorința de revenire. Vă asigur că timpul la mănăstire nu e o pierdere și oricât de încărcați am fi , acolo găsim liniștea și pacea pentru a ne putea continua viața în lume cu toate greutățile ei.
Mănăstirea Runc îl are ca și ctitor pe Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost ridicată în urma luptei de la Orbie, 1457, în tradiția orală și pe Ionașcu Isăcescu și soția sa Alexandra, documentar, 1695. În anul 1760 s-a zidit biserica actuală, mănăstirea fiind desființată în 1888 și a devenit biserică de mir, a fost reînființată în 1941. Este închisă iar în 1959 și apoi redeschisă în 1967. A fost restaurată între anii 1986 și 1988. A fost pictată de Gheorghe Matei, fiind resființită de PS Eftimie în 1988.
Hramul mănăstirii : Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfinții împărați Constantin și Elena (paraclisul).
Manastirea Runc este un loc absolut superb,unde se simpte prezenta lui Dumnezeu,mai mult decat oriunde.Cat despre parintele Modest,este un duhovnic extraordinar,care mustra pacatele,dar cu blandete si are un har iesit din comun...eu personal am fost martorul catorva minuni infaptuite de Dumnezeu la rugaciunile parintelui.Insusi faptul cum am ajuns la acest duhovnic este o minune in sine.Acest om minunat este raspunsul lui Dumnezeu la intrebarile mele si de cate ori ma simt doborat,el ma suna si ma incurajeaza...pur si simplu simte...
RăspundețiȘtergereAr fi frumos sa aflam si povestea altor persoane care l-au cunoscut pe parintele Modest, dar si pe alti slujitori deosebiti...
RăspundețiȘtergereSUNT DIN BACAU SI VA RECOMAND DIN TOT SUFLETUL SA MERGETI LA PARINTELE MINA CARE ARE UN HAR NEMAIINTALNIT SI DE O BUNATATE INGEREASCA ESTE PANSAMENT PENTRU SUFLET .NU VETI REGRETA DRUMUL PANA LA MANASTIREA RUNC,O OAZA DE CREDINTA SI LINISTE.
RăspundețiȘtergereMulțumim Gabrilela pentru gândul tău curat și pentru recomandare
RăspundețiȘtergereCu adevarat ceia ce se vorbeste despre sfiintiile lor este cu adevarat adevarata minune a Bunului Dumnezeu dar sea ajungi así mal fii si ucenic este Ceva uimitor dar sea ñu uitam si de sfinti parinti café sau mutat de la ni la Bunul DUMNEZEU si se odihnesc in pace in cimitirul manastiri
RăspundețiȘtergere