Eram în liceu, imediat după revoluție și diriga, profă de mate, ne-a dat „extemporal la diringenție” , chestionarul cuprindea înrebări despre Dumezeu, dacă L-am descoperit, dacă credem, cum ni-l imaginăm etc. Dumneaei ne-a povestit după ce a luat cunoștință cu răspunsurile noastre cum a simțit că există Ceva...că a avut și că are o viață împlinită și totuși și-a dat seama cu trecerea timpului că îi lipsește Ceva...
În anii 90 se vorbea foarte puțin de Dumnezeu pentru că perioada comunistă ne-a întunecat existența , ne-a îngrădit drumul spre Lumină, e unul din motive pentru care oamenii vorbeau puțin despre ceea ce simțeau , iar dacă Îl aveau pe Dumnezeu se exprimau destul de greu pe teme religioase.
După Revoluția din 1989 poporul român a devenit din nou religios, vorbindu-se deschis, liber despre divinitate...astăzi acest ecou s-a stins și fiecare a urmat un drum , fie Calea, fie rătăcirea.
Ce este Descoperirea Dumnezeiască?
Descoperirea sau Revelația Dumnezeiască este comoara de adevăruri pe care Dumnezeu a dat-o oamenilor , pentru că aceștia cunoscându-L pe El, voia Lui și lucrarea Lui, să-L cinstească după vrednicie, să-I împlinească voia și prin aceasta să se mântuiască.
Dumnezeu a dat Descoperirea Sa tuturor oamenilor?
Descoperirea Dumnezeiască a fost dată tuturor oamenilor , pentru că toți au nevoie de mântuire , dar întrucât nu toți erau vrednici de a primi Descoperirea , de-a dreptul de la Dumnezeu , ea a fost încredințată anumitor oameni aleși, care, la rândul lor , s-o vestească celor ce doresc a o primi.
Câte feluri de Descoperiri sunt?
Ținând cont de căile folosite pentru a se ajunge la noi , Descoperirea este de două feluri: Descoperirea dată pe calea firii și Descoperirea dată pe calea mai presus de fire sau pe calea credinței.
Ce se înțelege prin Descoperirea pe calea firii?
Se înțelege comoara de învățături pe care natura și firea omenească ni le dezvăluie despre existența și unele însușiri ale lui Dumnezeu.
Ce se înțelege prin Descoperirea pe calea mai presus de fire sau pe calea credinței?
Se înțelege Descoperirea rânduită și dată de Dumnezeu prin anumiți mijlocitori pentru mântuirea oamenilor . Aceasta ne face creștini , pe când prima, mărginită numai la cugetare, ne ține doar la porțile creștinismului. Descoperirea prin credință și-a luat numele de acolo că ea poate fi primită numai de cel : care crede.
Pe ce căi s-a dat oamenilor Descoperirea prin credință?
Ea a fost dată uneori prin anumite semne minunate, pe care omul le cunoaște prin simțuri; de pildă arătarea lui Dumnezeu către Avraam , sub chipul a trei bărbați , la stejarul lui Mamvri( Fac. XVIII, 1-2 ) sau arătarea Mântuitorului după Înviere către ucenicii Săi (Ioan XX, 9-31). Avem aici o Descoperire din afară . Dar, de cele mai multe ori, Descoperirea prin credință e dată sufletului omenesc , printr-o luminare deosebită , pe care acesta nu ar fi putut-o câștiga numai prin puterea cugetării sale. Această luminare a sufletului și înzestrarea lui cu puterea de a primi anumite adevăruri ale Descoperirii dumnezeești este insuflarea sau inspirația dumnezeiască . Avem aici o Descoperire care se face numai sufletului și prin suflet și pe care o putem numi duhovnicească sau dinlăuntru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu