Am câteva volume de carte în bibliotecă pe care nu le-am citit, știu că pare puțin ciudat, dar cartea religioasă are timpul ei. Unul din aceste volume este Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii, volumul 9 , singurul din seria celor 12, cumpărat pe 29 octombrie 2007 dintr-o serie de 100 de euro primiți de la școală, Editura Humanitas, București. Coordonatorul este preotul Vasile Răducă, traducerea din grecește, introduceri și note Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Filocalia reprezintă o culegere din scrierile sfinților părinți care arată cum se poate omul curăți, lumina și desăvârși. Volumul IX este al Sfântului Ioan Scărarul - 381 de pagini și al Părintelui Dorotei - până la pagina 555.
Autorul scrierii Scara publicată în acest volum s-a născut scurt timp înainte de anul 579 și a trăit până în jurul anului 649. Dacă în celelalte scrieri duhovnicești ale Sfinților Părinți sfaturile privitoare la curățirea de patimi sunt în general risipite în sentințe amestecate cu reflecțiuni despre înălțimea puterii și iubirii lui Dumnezeu , despre contemplarea Lui în natură, despre dulceața unirii cu El, Scara constă , în partea covârșitoare a ei (în 27 de Cuvinte), în orânduirea sistematică a acestor sfaturi potrivit urcușului duhovnicesc al omului credincios și într-o foarte corectă precizare a lor. Ea este, prin aceasta, o călăuză concretă a celui ce vrea să crească duhovnicește. Poate de aceea ea lasă impresia unei păvățuiri foarte riguroase sau chiar este foarte riguroasă. Totuși ea nu e lipsită nici de o largă înțelegere a neputinței omenești și a marii varietăți a gradelor de putere cu care sunt înzestrate ființele omenești.
Prima traducere românească cunoscută a Scării e cea făcută de mitropolitul Varlaam, pe când era călugăr la mănăstirea Secu, înainte de 1618.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu