Începând de astăzi, 10 august 2011, la Biserica Precista din Bacău va poposi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț. Este un pelerinaj de tradiție în ultimii ani și durează până pe 15 august când se va serba hramul Bisericii Precista, Adormirea Maicii Domnului.
Am fost și noi astăzi la Biserica Precista, icoana arată ca cea expusă mai sus și am rămas surprinsă să văd cele 3 mâini, de aceea am căutat explicația acestei existențe.
Mărturii ale credinței în Dumnezeu și în sfinții Săi, icoanele au constituit, timp de aproape două milenii, speranța tuturor celor care s-au rugat pentru rezolvarea sutelor de nevoi apărute în timpul trăirii pământești. Prin însăși natura lor, toate icoanele sunt binefăcătoare și dătătoate de ajutor creștinilor închinători. Unele icoane au dat însă, de-a lungul timpului , semne miraculoase ale puterii lor, vindecând boli care păreau de nevindecat, aducând ploi de cumplită secetă sau curmând nenorociri ce amenințau să nu se mai sfârșească.
Mănăstirea Neamț este renumită nu numai prin frumusețea și încărcătura ei istorică , ci mai ales prin faptul că adăpostește cea mai veche și mai de preț icoană din România. Este vorba de icoana Maicii Domnului cu trei mâini - Tricheirousa, sau Lidianca, ultimul supranume fiindu-i dat după țara ei de origine. Istoria spune că icoana, înfățișând-o pe Născătoarea de Dumnezeu ținându-și Pruncul în brațe, iar pe spate avându-l pictat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost făcută în anul 665, în Lida, ca reproducere a unei alte icoane apărute în mod miraculos pe un stâlp de lemn, în anul 35 după Hristos. Se mai spune că, prin anii 700, Sfântul Ioan Damaschin, aflat în timpul vieții pământești, aflat în timpul vieții pământești, a căzut pradă unei intrigi, iar califul Damascului, Ualid, i-a tăiat mâna dreaptă. „Atunci Sfântul, ținând mâna sa tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerând să-l vindece , și Maica Domnului într-adevăr a vindecat mâna Sfântului , care s-a alipit în chip minunat la locul ei” , spun cronicile vremii. În amintirea minunii, Ioan Damaschin a pus să se așeze în josul icoanei o mână de argint, iar de atunci, aceasta a purtat denumirea de Maica Domnului cu trei mâini.
Recent am fost la Mănăstirea Bistrița care are o vechime de peste 600 de ani, înălțându-se pe locul unei biserici de lemn ce fusese construită de Petru Mușat în jurul anului 1380. Ctitor al sfântului locaș este considerat a fi domnitorul Alexandru cel Bun, care, de altfel, a și fost înmormântat aici, alături de soția sa. În anul 1401, domnitorul a primit în dar de la împăratul bizantin Manuel Paleologu două icoanede mare preț, considerate a fi făcătoare de minuni. Una este cea a Maicii Domnului cu trei mâini despre care am vorbit deja, cealaltă, înfățișând-o pe Sfânta Ana cu Maica Domnului în brațe, a fost așezată la Mănăstirea Bistrița, unde a rămas nestrămutată până astăzi. Icoana Sfintei Ana de la Bistrița s-a făcut renumită prin darul ei de a rezolva în mod miraculos până și cele mai grele probleme pe care credincioșii le-au avut în familie. Mărturiile consemnate de-a lungul anilor vorbesc despre copii vindecați de boli grele , precum și de sute de persoane aflate în pragul unor divorțuri iremediabile, care s-au rugat plângând Sfintei și ale căror familii s-au refăcut și și-au continuat mai apoi existența , într-o armonie fără seamăn.
Alte icoane făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași , aici oamenii s-au vindecat de boli grele sau au scăpat de blesteme, la Mănăstirea Almaș aflată în zona Munților Stănișoarei s-au vindecat 16 bolnavi de cancer, aici se află Icoana Făcătoare de Minuni a Sfintei Ana cu Prunca, apoi Maica Domnului de la Horaita, izbăvitoare de secetă, a doua icoană aducătoare de ploaie din țară , după cea de la Trifești, Sfânta Fecioară vindecă tuberculoșii de la Bisericani, muții vorbesc în fața Icoanei de la Giurgeni, Icoana Sfintei Marii de la Trifești pe lângă darul de a duce ploaia, are putere de a-i dovedi pe hoții nedescoperiți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu