„Nu poate avea pe Dumnezeu de Tată, cel ce nu are Biserica de mamă”, „În afară de biserică nu este mântuire” Sfântul Ciprian al Cartaginei în secolul al III-lea.
Cuvântul „BISERICĂ” este de origine grecească și este format din două părți: „BASILIKI”=Împărătesc; iar partea „OIKIA”=„Locuință”. Biserica este societatea oamenilor uniți prin mărturisirea aceleiași credințe ortodoxe, prin împărtășirea cu aceleași 7 Sfinte Taine și cârmuiți de cârmuitori legiuiți, de episcopi, preoți și diaconi.
Întemeietorul Sfintei Biserici este domnul nostru Iisus Hristos. El i-a chemat pe ucenicii Săi la Sine: „Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!” (Mt.4,19; Mc.1,16; Lc.5,2). Iisus a format o comunitate, al cărei cap era El însuși, Iisus a avut 70 de ucenici plus cei 12 Apostoli, iar pe acești 12 i-a pregătit și i-a trimis să vestească Evanghelia Sa. Creștinii care cred în Iisus Hristos alcătuiesc turma , căreia Tatăl cel Ceresc îi va da Împărăția Sa cea de pe pământ: „Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția”(Lc. 12, 32).
Biserica are 4 însușiri: este Una, pentru că Unul este Hristos întemeietorul ei; Sfântă - pentru că Sfânt este Întemeietorul ei; Sobornicească - este întinsă peste tot pământul, și Apostolească, Mântuitorul a întemeiat-o pe toți sfinții Apostoli cei 12 (Efes, 2, 20).
Cât va dura, exista Biserica, se poate vedea din scopul ei. Ea are ca scop, de a sfinți și de a mântui pe oameni, prin urmare ea va dura cât timp vor fi oameni , prin urmare ea va dura cât timp vor fi oameni pe pământ , adică până la sfârșitul lumii. „Va scula Dumnezeul cerului împărăție, care în veci nu se va strica...Mărunți-va și va vântura toate împărățiile , iar aceea va sta în veci” (Dan.2, 44).
Biserica este întemeiată pe Sfânta Cruce , la Răstignirea Mântuitorului , în anul 33, 3 luni și 20 de zile, iar în chip văzut , după 50 de zile de la această dată , la Rusalii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu