Fără o legătură anume , cei doi sfinți pomeniți în calendare ieri și mâine, mi-au fost făcuti cunoscuți la sfârșitul Sf. Maslu de către părintele Ștefan la Catedrală.
De aceea am simțit că e necesar a transmite mai departe câteva aspecte din viața celor doi sfinți.
Sfântul Teodosie de la Brazi
Este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 22 septembrie. Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a sec. al XVII-lea, în ținutul Vrancei. A intrat de tânăr în monahism. Datorită culturii sale , este numit secretar la cancelaria Mănăstirii Bogdana. Mai târziu, în calitate de egumen, se ocupă de reconstituirea acestui așezământ . În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuți , iar în 1671, episcop de Roman. A fost timp de un an și mitropolit. La revenirea Mitropolitului Dosoftei din Polonia , ierarhul Teodosie pleacă la Focșani , se va ocupa de reconstituirea Mănăstirii Brazi. În anul 1688 este răpit de prietenii domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino și dus în Țara Românească. Aici a fost chinuit timp de zece săptămâni . În toamna anului 1694, tătarii au năvălit și la Schitul Brazi. Aceștia i-au cerut să le predea avutul și obiectele de preț. Pentru că Sfântul Teodosie a refuzat , aceștia i-au tăiat capul.
Sfânta Muceniță Tecla
Este prima femeie martiră pentru Hristos. Sfânta Tecla s-a născut în cetatea Iconiu, din părinți păgâni. S-a logodit cu Tamir , un tânăr de neam bun , în timpul în care la Iconiu sosise Sf. Apostol Pavel, împreună cu Varnava , ca să predice Evanghelia. Ascultând timp de trei zile și trei nopți cuvintele acestuia , Tecla s-a convertit la creștinism și s-a hotărât să ducă o viață de feciorie. Mama sa, auzind că nu mai dorește să se căsătorească , a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o. Pentru că nici după aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credința în Hristos, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc, invocând că ea nu este fiica ei , ci este „ramură uscată și blestemată odraslă”. A fost aruncată în foc , dar a ieșit nevătămată.
Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia , iar aici un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat , acesta a aruncat-o în fața conducătorului cetății că este creștină. A fost aruncată la fiare , dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.
Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel , s-a retras într-un loc pustiu , la Maloula, oraș situat la 70 km vest de Damasc, în Siria. Pentru credința ei , Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor , iar toți cei care ajungeau la peștera sa , primeau tămăduire de orice boală erau cuprinși.
Vracii din Maloula i-au vindecat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat și în urma rugăciunii ei , stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.
Sfântul Teodosie și Sfânta Muceniță Tecla să ne fie mijlocitori în rugăciunile noastre , să primim răbdare precum au avut ei, credință deplină, sănătate și ajutor în toate, în veci. Amin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu