Ziarul

vineri, 30 noiembrie 2012

Botezul Mateei (5)

   Am ales să scriu în acest episod despre o altă Sfântă Taină care se realizează în cadrul Botezului, deci când noi participăm la botezul unui copil de fapt participăm nu la una ci la două Sfinte Taine: Botezul și Mirungerea - Taina Sfântului Mir. 
    Ungerea cu Sfântul Mir este acea taină în care preotul unge cu mir sfințit toate părțile mai importante ale corpului , rostind cuvintele: „Pecetea darului Sfântului Duh, Amin” .
     Taina ungerii cu Sfântul Mir se dă pentru a împătăși pe om de darurile Duhului Sfânt și al face să crească și să se întărească în viața duhovnicească. De aceea această Sfântă Taină se săvârșește îndeosebi asupra celor ce au primit botezul și anume îndată după botez , cum și asupra celor ce au căzut de la dreapta credință și se întorc din nou la ea. La începutul creștinismului, taina aceasta se săvârșea de Sfinții Apostoli numai prin punerea mâinilor pe capul celor de curând botezați. 
     Sfântul Mir , care se întrebuințează la săvârșirea acestei sfinte taine, se sfințește de toți episcopii fiecărei țări cu multă pompă, în Joia cea Mare. Sfântul Mir se face din untdelemn și din multe feluri de miresme pentru că untdelemnul înseamnă mulțimea darurilor Sfântului Duh, ce se dă prin ungerea cu el, spre a lupta cu vrăjmașii mântuirii, iar miresmele închipuiesc că cel uns cu mir trebuie să răspândească în lume mireasma faptelor bune. 
     Să dea Domnul să răspândim cu toții fapte bune , iar Mateuța să fie un model în acest sens. Amin.
     Pentru că nu mai am spațiu pentru poze , tocmai am fost informată, rămâne această postare fără poze cu scumpica. :(

luni, 26 noiembrie 2012

Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor


   Recent am aflat de la o față bisericească despre latura sfântă a Sfântului Stelian, aceea de ocrotire a copiilor. Calendarul ortodox are pe fila de azi 26 noiembrie pe Sfântul Cuvios Stelian. 
     Cuvios înseamnă cucernic, evlavios, pios precum Dexului. Acest titlu se dă sfinților proveniți din călugări care nu au fost martiri . 
      Sfântul Stelian, cunoscut îndeobște ca ocrotitor al pruncilor , a fost sfințit și s-a făcut locaș al Duhului Sfânt încă din pântecele maicii sale. Întru toate era curat și plin de dragoste. Pentru aceasta, la vremea potrivită, și-a împărțit bogăția pe care o avea săracilor și s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune și în cunoașterea lui Dumnezeu , a plecat în pustie. A intrat într-o peșteră în care primea hrana de la dumnezeiescul înger. Primește puterea de a vindeca poporul de diverse boli. Din viața sa aflăm că într-o zi, a venit în popor o boală aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără de copii. Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian , au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor . Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci , iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți. 
       Sfinte drag roagă-te pentru toți pruncii și pentru al meu!

vineri, 16 noiembrie 2012

Prima onomastică

   În calendarul ortodox astăzi e Sfântul Apostol și Evanghelist Matei , unul din cei 12 apostoli aleși de Hristos, înainte de  această numire a fost vameșul Levi. Este autorul primei Evanghelii. A murit ca martir fiind ars pe rug de păgâni. 
     „Din adâncul răutății celei mai de jos , la înălțimea cea prea înaltă a virtuții, ca un vultur ce zboară sus în chip minunat , ai alergat, Matei prea lăudate; că ai urmat urmelor Lui Hristos , Cel ce a acoperit cerurile cu bunătatea , și a umplut de cunoștința Sa tot pământul; următor Lui întru toate te-ai arătat , bine vestiind pacea, viața și mântuirea , celor ce s-au plecat cu dreaptă credință dumnezeieștilor porunci. Întru care îndreptează-ne și pe noi cei ce împreună cu Tine cântăm Lui Dumnezeu : Aliluia! ” 
                                                         (Condacul al 5-lea din Acatistul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei)
     Sfinte drag, te rog să fii ocrotitorul fetiței mele al cărui nume ți-l poartă!



     Ultimele pozici și prăjituri de post pentru aniversare

miercuri, 14 noiembrie 2012

Două luni

    Iubițica grăsunică împlinește două luni! Acum două luni a apărut o nouă viață ce a fost purtată 9 luni în pântecul meu. Trebuie să mergem la cabinet să vedem cum am evoluat de la o lună la două. Cred că/ colicile sunt pe cale de dispariție, nu mai face crizele alea din primele 6 săptămâni, în schimb ceea ce mă deranjează sunt scaunele ei destul de moi. E destul de alintată, are multe momente de indispoziție, alternează la câteva secunde zâmbetul cu plânsul și gânguritul. Gângurește destul de mult pentru vârsta ei. Ne pregătim de primul vaccin la medicul de familie după cele făcute în spital.
     Sunt multe de spus dar timpul nu-mi permite, în această a 2a lună a avut loc Botezul Mateei , eveniment mult așteptat și pentru că am postări despre aceasta voi puncta doar: fetița mamei e CREȘTINĂ!

 Noi fetele facem nani ziua , noaptea
dorm 5-6 ore fragmentat, dar e un pas uriaș față de prima lună, 3-4 ore




      Și mami după 2 luni de la cezariană, îmi vin blugii pe care i-am purtat pe sarcină lunile 3-6, mai am de dat jos la nivelul burticii și sper să o fac până în primăvară căci vreau să-mi recuperez majoritatea hainelor ce șomează acum.




LA MULȚI ANI ȘI MULTE LUNI SCUMPA MEA FETIȚĂ!

marți, 13 noiembrie 2012

Botezul Mateei (4)

     Despre Sfântul Botez trebuie să mai știm, că el nu se  repetă, adică nu se săvârșește de două ori asupra aceluiași om, decât dacă prima oară a fost săvârșită de eretici care nu cred în Sfânta Treime Mai trebuie să știm că orice creștin , bărbat sau femeie, poate boteza un copil în primejdie de moarte stropindu-l cu apă sau cgiar cu țărână, dar având grijă să spună: „Se botează robul lui Dumnezeu (numele) în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin ” Dacă trăiește îl duce la preot și în cazul în care botezul a fost săvârșit de un simplu creștin , preotul nu mai afundă în apă pe cel botezat , ci numai îi citește rugăciunile de după afundare. Iar când se găsește vreun prunc , despre care nu se știe că a fost botezat sau nu, acesta se botează , zicându-se : Botează-se robul lui Dumnezeu (numele) , dacă nu este botezat...”

 Prima Sfântă Împărtășanie a Mateei  care are loc imediat după Sfântul Botez




 Maty cu părinții biologici și părinții spirituali
Mateuța cu părinții, bunicii, nașii

Cu tati și mami 
Cu mami la Icoana Maicii Domnului

luni, 12 noiembrie 2012

Botezul Mateei (3)

   Pentru ca puterea Sfântului Botez să dea roade în sufletul celui care se botează , trebuie ca acesta să-și arate pocăința de păcatele săvârșite și să aibă credință în Dumnezeu. De aceea la botezul pruncilor se obișnuiește să se ia câte un naș , care face mărturisirea de credință în numele pruncului și făgăduiește Bisericii , că va purta de grijă să crească în adevărata credință pe finul său. Nașul trebuie să fie dar de credință ortodoxă și să nu dea uitării îndatorirea ce-și ia de a învăța și crește creștinește pe finul său. 
   Lepădările sau exorcismele ce se citesc de preot înseamnă îndepărtarea puterii diavolului de la cel ce se botează. Suflarea de trei ori a preotului pe fața celui ce se botează înseamnă renașterea acestuia prin darul Sfântului Duh. Facerea semnului Sfintei Cruci înseamnă că cel ce se botează devine proprietatea lui Iisus Hristos , pe Care trebuie să-L mărturisească înaintea oamenilor. Întreita afundare în apă închipuiește moartea și învierea de a treia zi a Mântuitorului . Veșmântul alb în care se îmbracă cel botezat , după ce e scos din apă , închipuiește viața curată și nepătată pe care el trebuie să o ducă , iar lumânarea , pe care o primește în mână, este semnul văzut al îndatoririi ce-și ia de lumină în lume prin faptele sale bune , cum luminează lumina în întuneric. 

 Prima poză e un moment din lepădarea de satana pe care o face nașul/nașa în numele fiinei.
Nașul deși aici apare impunător, e un om cald , nașa delicată se pricepe foarte bine la copii, are 2 fetițe și 11 fini botezați.

 Părintele în unul din cele 3 momente ale afundării

Lumânarea de care vorbeam mai sus ca semn al luminii și părintele când o închină pe bebelușă. 
Deși canoanele bisericești spun altceva, părintele Iulian care este venit de câteva luni la biserica din cartier ca paroh , a fost 7 ani diacon la Roman fiin mâna dreaptă a Preasființitului Ioachim Băcăoanul, având dezlegare probabil de la el, închină și fetițele în Sfântul Altar justificând prin faptul că imediat după Botez pruncii sunt îngeri. Am aflat ulterior acest lucru și acest moment de închinare a fost un ȘOC pentru noi toți prezenți în biserică. 

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Botezul Mateei (2)

     Botezul este acea Sfântă Taină în care omul se spală de păcate prin afundarea în apă de trei ori și prin pronunțarea de către preot a cuvintelor : „Se botează robul lui Dumnezeu (numele) în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”. Păcatele de care omul se curăță prin botez sunt atât păcatul strămoșesc cât și orice alte păcate săvârșite înainte de botez. 
    Mântuitorul a sfințit botezul mai întâi atunci când El Înșuși a fost botezat în Iordan de Sfântul Ioan Botezătorul , iar ca Sfântă Taină l-a așezat după învierea Sa din morți , când a zis Sfinților Apostoli : „Mergeți învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”. 
      Continui să prezint câteva poze de la botez:



Am selectat momentul afundării , scoaterea din cristelniță după botez, grija nanilor ca să nu răcească fata, continuarea slujbei, îmbrăcarea prințesei cu daruri alese.

   






Cred că a meritat să aștept 40 de zile ca să trăiesc pe viu acest eveniment. Voi încerca să continui cu măcar alte 2 episoade acest eveniment. 

marți, 6 noiembrie 2012

Botezul Mateei(1)

   Botezul e o Sfântă Taină și când mai este și al copilului tău capătă o dublă semnificație. Am tratat acest eveniment din familia noastră cu maximă seriozitate și mă refer mai ales la desfășurarea din Biserică, căci acolo are loc Sfânta Taină și nu acasă sau la restaurant. 
    Nu am avut timp să scriu deși el a avut loc pe 27 octombrie, știu că pare incredibil , dar un bebe iți ocupă tot timpul. 
    Botezul a avut loc la ora 17.30 la Biserica „Buna Vestire” din Bacău acolo unde a avut loc și Cununia noastră. Înainte de botez au fost câteva peripeții legate de ziua și oră căci nașul copilului este preot și a avut în acea zi de efectuat mai multe servicii religioase , apoi preoții din cartier au fost implicați în alte evenimente religioase și la un moment dat nu avea cine oficia slujba. Eu care mă enervez destul de greu am cam bolborosit pe această temă. Se pare că în general marile evenimente au asemenea momente critice ca să fie un pic de sare și piper în toată desfășurarea și mai ales așteptarea lor.





    Scumpica lui mămica a stat liniștită în mare parte din slujbă dar a și plâns mai pe sfârșit răpită și ea de emoția evenimentului.