Ziarul

miercuri, 26 septembrie 2012

Sunt MAMĂ!

    Nu am avut nici timpul , nici dispoziția necesară să scriu din experiențele ultimelor 2 săptămâni. Nici acum nu o să povestesc cele bune sau cele rele, le voi prezenta la un moment potrivit. Vreau să precizez că Mateea s-a născut printr-o operație de cezariană vineri, 14 septembrie 2012, așa cum mi-am dorit în timpul Sf. Liturghii, la 10, 20, având 53 cm și 3, 600 g.
    Spre surprinderea mea , soțul meu mi-a zis că are o fată foarte frumoasă și nu e vineție și urâtă ca și bebelușii care se nasc. În traducere liberă , tati m-a plăcut de la început și nu a lăsat să treacă „măcar 2 săptămâni ” ca să pună mâna pe mine că sunt foarte mică și fragilă. Și, în general, cine a văzut-o a plăcut-o și nu spun asta că e copilul meu , ci că părerea mea este că fiecare bebeluș are un farmec aparte.
     Am să las câteva imagini să vorbească despre primele zile de viață ale Mateei:
                                                     Cu tati

Cu mami




 Și creștem
 

joi, 13 septembrie 2012

Ultima zi de sarcină

    Iată că au trecut 9 luni, cele mai speciale din viața mea și cum mi-am dorit ca Mateea să se nască într-o zi de sărbătoare, am ales 14 septembrie fiind cea mai potrivită ca și dată. Va fi o zi de vineri și de post negru, o zi de Înălțare a Sfintei Cruci când prin toate bisericile va fi miros de busuioc și de flori, așa sper ca în această atmosferă să se nască copilul meu și în timpul Sfintei Liturghii, a „dulcei minuni” așa cum numesc eu această Sfântă Taină să se întâmple minunea de a deveni MAMĂ. Și clopotul bisericilor vor anunța pentru mine mâine că va fi poate cea mai specială zi din viața mea.
    Cezariana nu e un lucru simplu, am citit și am văzut pe net etape destul de grele , am văzut cât de mult sânge se pierde , mă îngrozesc la momentul instalării sondei sau la clismă, la anestezie sau la zilele când trebuie să mă ridic din pat după operație când urli de durere , când poți ajunge și la leșin. Dar dacă nu ar fi și aceste momente ar fi prea simplu să devii mamă.
    Alt aspect care mă îngrozește este internarea într-un spital românesc unde trebuie să contribui la fiecare pas cu bani și chiar și așa ești tratat destul de rece.
     Cu toate acestea , astăzi am fost liniștită, poate e liniștea de dinaintea furtunii sau poate mi-am impus să fiu puternică moral pentru ce va urma. Trebuie să recunosc că pe parcursul sarcinii am fost mai tupeistă și în momentele nedrepte am luptat pentru adevăr și dreptate, poate cele 9 luni de sarcină reprezintă și pregătirea morală pentru a deveni părinte, pentru a avea un cuvânt de spus în societatea tot mai mizeră în care trăim.
   „Îngerii din cer în chip nevăzut înconjoară cu frică Crucea cea de viață purtătoare și, văzând-o că dă credincioșilor acum har de lumină dătător , cu strălucire , se spăimântează și stau zicând către dânsa unele ca acestea :
Bucură-te , cinstită Cruce, păzitoare a lumii;
Bucură-te , slava Bisericii;
Bucură-te , că izvorăști tămăduiri cu îndestulare;
Bucură-te , că luminezi marginile lumii;
Bucură-te lemn de viață mirositor și visteria minunilor ;
Bucură-te , preafericită și de daruri dătătoare;
Bucură-te, că ești dumnezeiesc așternut picioarelor;
Bucură-te, că te-ai așezat spre închinarea tuturor;
Bucură-te , pahar plin de curată băutură;
Bucură-te, luminător al strălucirii celei de sus ;
Bucură-te, prin care se cuvintează zidirea;
Bucură-te, prin care este închinat Ziditorul;
Bucură-te , cinstită Cruce, păzitoare a creștinilor!
                                                    (Icosul 1 al Acatistului Sfintei Cruci)
      Vroiam să mai zic ceva legat de iubirea creștin ortodoxă: nu am știut când am început să scriu despre această iubire supremă că voi nota și astfel de momente care schimbă cu adevărat viața unui om, căci câte zâmbete de copil nu am văzut la școală, de câte ori nu le-am zis elevilor mei că sunt mama de la școală și am simțit iubirea lor, dar cred că nimik din toate aceste sentimente nu pot fi egalate și trăite la fel ca atunci când îți zâmbește propriul copil sau când ai statutul de mamă tot timpul , nu numai la școală . Sper din tot sufletul să trăiesc și eu aceste sentimente începând de mâine și vă rog să spuneți și pentru mine mâine o rugăciune.
      Iar pe voi , bunii mei prieteni din ceruri vă rog să-mi fiți aproape mereu, îmi pun toată nădejdea în voi, în puterea voastră, în dragostea voastră, în alinarea voastră căci de aceea există iubire creștin ortodoxă, adică un drum al mântuirii noastre.
 
 

sâmbătă, 8 septembrie 2012

De ziua Măicuței

    Prea Sfântă Născătoare ,
    A Domnului Hristos,
    Cu multă bucurie
    Noi Te slăvim frumos.

   Tu ești o rază sfântă,
    Ești un mărgăritar
    Tu ești o floare scumpă
    Tu ești un mare dar.

   Un dar am primit și eu în burtică acum 9 luni și numele ei chiar așa se traduce „dar, dar de la Dumnezeu”. Pe parcursul acestei etape mi-ai fost alături Maică Fecioară și ne-ai ocrotit pe amândouă în momentele grele. Ultimele 3 săptămâni au fost pline de durere, cu momente chiar insuportabile, eu realizez că prin rugăciunile Tale îmi găsesc alinarea și că peste câteva zile această etapă se va termina cu bine. Va urma o altă etapă destul de grea și ea, prin care va trebui să trec printr-o operație , să am puterea și răbdarea să le îndur pe toate și în același timp să am grijă de bebelușul meu. Te rog Măicuță Sfântă să ai grijă de mine și de Mateea, să nasc acest prunc „viu și sănătos” și știi rugăciunea mea fierbinte că dincolo de orice lucru bun pe care mi-l doresc pentru fiica mea, mai presus de orice vreau să vă iubească pe voi, bunii mei prieteni din ceruri, să vă urmeze toată viața , să fie un dar divin binecuvântat, un om credincios - un model de viață creștină. Te rog , ajută-ne! Amin

marți, 4 septembrie 2012

Rugăciune pentru alăptarea copilului

Rugăciune către Născătoarea de Dumnezeu înaintea icoanei sale numită „Hrănitoarea vieții”
 
     Primește, Stăpână Născătoare de Dumnezeu, lacrimile rugăciunii robilor tăi care aleargă la Tine. Vedem chipul tău de pe icoană, cum ții în brațe și hrănești pe Fiul tău și Dumnezeul nostru , Iisus Hristos ceea ce fără de durere L-ai născut , ceea ce auzi necazurile mamelor și neputințele fiilor și ale fiicelor. Pentru aceasta cădem în fața icoanei tale făcătoare de minuni și cu umilința te rugăm , Stăpână multmilostivă : iartă-ne pe noi păcătoșii, cei ce suntem condamnați să naștem în durere și în necazuri să alăptăm pruncii noștri , și apără pruncii aceștia și izbăvește-i de toată boala și durerea . Dăruiește-ne nouă sănătate și tărie ca să crească în putere și să se umple de bucurie și mângâiere , ca prin ocrotirea ta să-ți aducă laudă. O, Maica lui Dumnezeu , milostivește-te de mamele fiilor neamului omenesc și de oamenii neputincioși , vindecă-ne de orice boală , alină-ne necazurile și durerile ce ne chinuie și nu nesocoti lacrimile și suspinile robilor tăi. Auzi-ne pe noi în ziua necazului nostru și în ziua bucuriei și izbăvirii noastre primește lauda inimilor noastre. Du rugăciunile noastre în fața Tronului Fiului Tău și Dumnezeului nostru, să se milostivească de păcatele și neputințele noastre , ca să te slăvim împreună cu pruncii noștri , apărătoarea noastră milostivă și nădejdea neamului omenesc, în vecii vecilor. Amin
 
       Și această rugăciune face parte din cartea „Familia ortodoxă”, pr. Evgheni Șestun