Ziarul

duminică, 24 iunie 2012

„Scopul vieții creștine”, Sf. Serafim de Sarov(4)

Puterea credinței

   Domnul este aproape de cei ce-L cheamă. El nu respinge pe nimeni, Tatăl Îl iubește pe Fiul și a pus totul în mâinile Sale. Este o singură condiție , să-L iubim pe Tatăl ceresc ca niște fii. Domnul ascultă la fel pe un călugăr ca și pe un om din lume, cu condiția ca amândoi să fie ortodocși, să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima și să aibă credință mare „cât un grăunte de muștar” cu care amândoi pot muta munții. Însuși Domnul zice: „Totul este cu putință celui ce crede” (Marcu 9, 23).
   Fii sigur deci că Dumnezeu îți ascultă ruga; trebuie ca ea să fie spre zidirea și ajutorul aproapelui . Dar chiar dacă ceri ceva pentru nevoile tale , nu te îndoi că nu vei primi dacă îți este necesar , căci El îi iubește pe cei Ce-L iubesc. El este bun cu toți . Mila Lui se revarsă și peste cei ce nu-I cheamă numele. Cu atât mai mult îi va asculta pe cei temători de El. El îți va asculta toate cererile , pentru credința ta ortodoxă în Hristos Mântuitorul , căci „nu va permite ca sceptrul dreptății să ajungă în mâna păcătoșilor”.
     
Alte cuvinte de folos ale Sfântului Serafim de Sarov

   Cu omul sincer trebuie să vorbești despre lucrurile omenești , iar cu omul bogat în înțelepciunea duhovnicească trebuie să vorbești despre cele cerești.
    Trebuie să fim milostivi față de cei săraci și călători. Noi trebuie să ne străduim din toate puterile ca să îndeplinim cuvântul lui Dumnezeu :„Fiți milostivi , precum și Tatăl vostru este milostiv ”    
(Luca 6,36).
     Trebuie să ne sârguim din toate puterile ca să păstrăm pacea sufletească și să nu ne tulburăm de întristările venite de la alții. Pentru aceasta se cuvine să ne străduim în tot chipul a nu da drumul mâniei și a păzi cu atenție mintea și inima de la mișcările necuviincioase.
     Prin virtutea neosândirii și a tăcerii se păstrează pacea sufletului. Când omul petrece în această stare , atunci primește descoperiri dumnezeiești.
     Cel ce dorește să se mântuiască să aibă inima înfrântă și aplecată spre pocăință , după cuvântul Psalmistului: „Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi” (Psalmul 50,18).
      Omul este alcătuit din suflet și trup, și de aceea și calea vieții sale trebuie să constă din acțiuni trupești și sufletești, din lucrare și contemplație. Calea vieții active (lucrătoare) o formează: postul, înfrânarea, privegherea, plecarea genunchilor, rugăciunea și celelalte osteneli trupești care alcătuiesc împreună calea cea strâmtă și cu scârbe ce duce, după cuvântul lui Dumnezeu , la viața veșnică (Matei 7,14). Iar calea vieții contemplative constă întru înălțarea minții către Domnul, în paza inimii, în rugăciunea minții și contemplarea lucrurilor sufletești , cu ajutorul exercițiilor enumerate mai sus (la viața activă). Tot cel ce vrea să parcurgă calea vieții duhovnicești trebuie să înceapă de la viața lucrătoare (activă) și după aceea să ajungă și la cea contemplativă, deoarece fără viața activă nu se poate ajunge la cea contemplativă. 

sâmbătă, 23 iunie 2012

O altă despărțire

     Un alt an școlar la final, o altă despărțire. În ultimii 4 ani școlari m-am despărțit de 4 colective de elevi, nu e un lucru așa simplu să schimbi mereu școli , colegi, elevi. De data aceasta despărțirea a avut loc nu pentru a pleca în altă școală, ci pentru a traversa cel mai important examen al vieții, maternitatea.
      M-am ocupat timp de 13 ani de mai multe serii de elevi , am încercat de fiecare dată să educ copilașii in egală măsură indiferent de criterii, ba mai mult am pus tot sufletul meu în luminarea minții micuților. Acum a venit momentul să acord toată atenția mea propriului meu copil, cred că e un eveniment unic și recunosc îmi este mai greu să traversez această perioadă plină de emoție , de așteptare, decât să educ copiii de la școală.
 Au lipsit 4 elevi la serbare


 5 coronițe
        

 O scenetă amuzantă luată de pe Didactic.ro - „Pe scenă notele”







 1 mențiune
3 premii 3, 1 lipsește
 2 premii 2

 Cortina s-a lăsat, un alt final...

duminică, 17 iunie 2012

„Scopul vieții creștine”, Sf. Serafim de Sarov(3)

     Botezul

      Acest har pătrunzător al Sfântului Duh toți îl primim, adepții lui Hristos, în Taina Botezătorului . Ne este oferit prin Mirungerea făcută cu Sfântul Mir la principalele mădulare ale corpului arătate de Sfânta Biserică, păstrătoare veșnică a acestui har. Se spune: „Pecetea harului Duhului Sfânt”. Acest har de la Botez este atât de mare, atât de important , atât de dădător de viață pentru om încât, chiar de ar deveni eretic , nu-i este luat până la moarte, adică până la momentul hotărât de Providență, pentru a-i mai da o șansă de îndreptare.

Lumina necreată

      Atunci Părintele Serafim m-a prins de umeri și strângându-mă puternic mi-a zis:
      -Suntem amândoi, tu și eu, în plinătatea Sfântului Duh. De ce nu mă privești?
      -Nu vă pot privi, Părinte. Fulgere vă țâșnesc din ochi. Fața v-a devenit mai luminoasă ca soarele. Mă dor ochii...
      Părintele Serafim a zis:
      -Nu te teme , bucuria mea.
      Ai devenit și tu la fel de luminos ca mine. Ești în plenitudinea Sfântului Duh, altfel nu m-ai putea vedea.
      Aplecându-și capul spre mine, mi-a spus la ureche:
     -Mulțumește-I lui Dumnezeu că mi-ai dăruit acest har de nespus. Ai văzut, nici nu mi-am făcut semnul crucii. În inimă însă, m-am rugat cu gândul: „Doamne, fă-L vrednic să vadă clar, cu ochii trupești, coborârea Sfântului Duh, așa precum aleșii Tăi slujitori au văzut arătarea măririi Tale!
     Dumnezeu a împlinit îndată rugăciunea nevrednicului Serafim. Cum să nu-I mulțumim pentru acest dar extraordinar pe care amândoi l-am primit? Nici marilor pustnici nu li S-a arătat mereu Dumnezeu în felul acesta. Ca o mamă iubitoare , acest har ți-a mângâiat inima plină de amărăciune, prin rugăciunile Maicii Domnului. De ce nu mă privești în ochi? Îndrăznește să mă privești fără teamă, Dumnezeu este cu noi.
    După aceste cuvinte, mi-am ridicat privirea, și i-am privit  fața , cuprinzându-mă o frică și mai mare. Închipuiți-vă în mijlocul soarelui strălucitor din miezul zilei , chipul unui om care vă vorbește. Îi vedeți buzele mișcându-se , expresia ochilor schimbându-se , îi auziți vocea, îi simțiți apăsarea mâinilor pe umeri, dar în același timp nu-i vedeți nici mâinile, nici trupul său, nici al vostru, nimic, decât o lumină strălucitoare împrăștiindu-se împrejur, la distanță de câțiva metri, luminând zăpada care acoperea câmpul și cădea peste marele bătrân și peste mine. Se poate descrie starea în care mă găseam atunci?
    -Ce simți acum? m-a întrebat Părintele Serafim.
    - Mă simt extraordinar de bine.
    -Cum „bine”? Ce vrei să spui prin acest „bine”?
    -Sufletul meu este plin de o liniște și de o pace ce nu se poate spune.
    -Despre această pace, bucuria mea, le vorbea Domnul ucenicilor , zicându-le: „Pacea Mea o dau vouă, nu precum v-o dă lumea vă dau Eu. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; Dar Eu v-am ales pe voi din lume de aceea lumea vă urăște; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea.” (Ioan 14, 27; 15, 18; 16, 33). 

miercuri, 13 iunie 2012

„Scopul vieții creștine”, Sf. Serafim de Sarov(2)

Când rugăciunea cedează locul Sfântului Duh

      Prin rugăciune vom deveni demni de a ne întâlni cu El, Dătătorul nostru de viață și Mântuitorul nostru. Dar nu trebuie să ne rugăm decât până în momentul în care Sfântul Duh coboară asupra noastră și ne dăruiește , într-o măsură cunoscută numai de El, harul cel ceresc. Când suntem cercetați de El , trebuie să ne oprim din rugăciune.
      Sufletul în rugăciune vorbește și rostește cuvinte. Dar la coborârea Sfântului Duh este bine să fii absolut tăcut , pentru a putea înțelege clar descoperirile vieții veșnice pe care binevoiește să și le aducă. Sufletul și duhul trebuie să fie în stare de umilință perfectă , iar trupul în stare de curățenie. Așa s-au petrecut lucrurile și pe Muntele Horeb , când Moise a poruncit evreilor să se înfrâneze de la femei trei zile , când S-a pogorât Dumnezeu pe Sinai , căci Dumnezeul nostru este și foc mistuitor (Evrei 12, 29), și nimic necurat , fie trupesc. fie spiritual, nu poate intra în legătură cu El.


Negoț duhovncesc

     - Dar cum putem practica, Părinte, în numele lui Hristos, celelalte virtuți care ne vor ajuta să dobândim Sfântul Duh?

      - Câștigați Duh Sfânt neguțătorind în numele lui Hristos cu toate virtuțile posibile , faceți negoț în duh, lucrați cu ceea ce vă aduce mai are folos. De pildă, dacă rugăciunea și privegherea vă aduce mai multe daruri, atunci privegheați și vă rugați mai mult . Vă este avantajos postul? Postiți. Vă aduce mai mult milostenia? Faceți milostenie. Fiecare faptă bună socotiți-o făcută în numele lui Hristos. 

vineri, 8 iunie 2012

Păpăm ca sa creștem mari

    Vreau, nu vreau kg se adună pe sarcină, deocamdată în limite normale, pentru asta e nevoie de hrană sănătoasă și diversă.

 Creier pane
 Bunătatea de prăjitură cu brânză

 Friptura de iepure

Cartofii noi

 Pilaf cu spanac și piept de pui
 Un ghiveci de legume


 Ardeii umpluți și sărmăluțele gătite cu piepturi de găină, au ieșit o minunăție


Produsul final


 Clătitele și înghețata



 Budinca bună
Pilaful e amestecat cu piure.

Compotul din fructe verzi îmi place dintotdeauna, acum pe sarcină îmi face bine pentru că e acrișor.          

 Salata de varză merge ca și celelalte salate de sezon.

 Bostăneii, un alt deliciu, fie dați prin făină porumb, fie prin cea de grâu și ou.

Astăzi am gătit prima dată păstăi de anul acesta, mie îmi plac foarte mult.