Ziarul

miercuri, 29 iunie 2011

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

     Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, localitate de lângă Marea Galileii. Mai înainte de a fi numit Apostol , acesta se numea Simon. Hristos și-a strâns cei 12 ucenici începând cu Andrei și Simon Petru, cei doi frați pescari. Apostolul Petru este cel mai bătrân din cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Apostolul Petru a murit la data de 29 iunie 67, fiind răstignit cu capul în jos , la ordinul împăratului roman păgân Nero, locul unde se află astăzi Catedrala Sfântul Petru din Vatican, Roma.

Sfântul Apostol Pavel a fost un bărbat iudeu , deosebit de învățat, fariseu și învățător de lege în iudaism. El a ucenicit lângă marele Gamaliel, unul dintre cei mai înțelepți dascăli din vremea sa, și a ajuns unul din cei mai înfocați persecutori ai creștinilor. Până să se întâlnească cu Hristos , acesta se numea Saul. După convertirea la dreapta credință , el a devenit unul dintre cei mai înfocați propăvăduitori ai Împărăției lui Hristos. Tot în Roma și la aceeași dată cu Sfântul Apostol Petru a murit și Apostolul Pavel , fiindu-i tăiat capul. Această moarte , considerată mai demnă decât altele ,    i
s-a acordat datorită cetățeniei sale romane.
Icoana în care cei doi sfinți apar îmbrățișați indică în primul rând unitatea creștinilor în slujirea Cuvântului lui Dumnezeu. În România, icoana cu „Îmbrățișarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel” poate fi admirată la Mănăstirea Snagov , lângă București , în turla centrală , unde sunt înfățișați toți Apostolii, cei doi fiind însă singurii care stau îmbrățișați.

„O, preadulce Petre și preaiubite Pavele, părinții cucerniciei noastre, primiți această scurtă cântare , ca pe o gângurire de prunci mici , și slavei cele veșnice învredniciți pe cei ce viersuiesc :Aliluia!”
(Condacul al 13-lea)
Să vă fie de bine Sfânta Împărtășanie pentru cei ce s-au împărtășit!

Bun, bun, bun

Pregătim supa care în mod normal trebuie să fie de pui, dar cum astăzi e miercuri am ales-o de legume. Pregătim vasul yena special pentru pește.
Lucrăm în pereche :) pentru a culege rezultatele muncii mai repede.

 Tăiem 4 roșii, 2 ardei, o ceapă, pisica a venit și ea să creeze atmosferă:), 2 bostănei, pisăm usturoiul, curățăm bine peștele căruia îi punem sare și condiment de pește.













Compotul e din cireșe semiamare






  Usturoiul îl punem o parte în pește și o parte deasupra printre legume.
   Peștele(caras) cu legume la cuptor a ieșit BUN, BUN, BUN........................................

marți, 28 iunie 2011

Colecția mea de gentuțe

     Trebuie să recunosc că sunt puține și majoritatea sunt de aruncat căci sunt uzate, dar cum nu sunt bani le țin. Când le-am făcut foto am încercat să nu surprind defectele căpătate de-a lungul timpului.







Am primit-o întâmplător anul trecut de la cineva căreia nu-i plăcea:)


E veche , o port uneori vara când nu mai car după mine de toate, deci o mai folosesc puțin în vacanța mare




Deși e una din cele mai recent cumpărate(2 ani!) pe partea inferioară s-a jupit din păcate și asta s-a întâmplat foarte repede după ce am folosit-o și e de Avon!








Stânga e de la târg (cele lunare din Bacău) de anul trecut. Dreapta are o culoare atât de plăcută dar materialul cedează foarte ușor, cred că de 1-2 ani o am de la un magazin de la Autogară.


Neagra din magazin Pașcani de...4-5 ani, cealată, albastra, e Oriflaime.










Negruța e din Canada



Cine are genți nouțe care stau de prisos prin casă aștept donație:) pentru a mări colecția:d

luni, 27 iunie 2011

„Boala și tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă”, Mitropolit Hierotheos Vlachos(1)

    Pentru că sunt tare mâhnită deoarece după 12 ani de muncă în învățământ fiind învățător gr. I, trebuie să o iau de la capăt, aproape de la 0(zero) , adică să devin studentă , pentru că unii imbecili consideră că nu e de ajuns să predai la I-IV, așadar m-am gândit până să iau o decizie pentru a face față eforturilor intelectuale și financiare pentru facultatea potrivită să mai prezint o carte , una din colecția cărților mele de suflet.
     Am cumpărat-o din Iași pe 18 ianuarie 2006, Editura Sofia , București, 2001, tradusă în românește de Constantin Făgețan. Cartea reprezintă o expunere rezumativă asupra psihoterapiei ortodoxe, rezultat al unor convorbiri între autor și câțiva credincioși.
     Principala convingere a autorului , care străbate cartea de față , este aceea că Ortodoxia nu aduce un „sistem” de comportare morală , ci asigură un tratament vindecător care tămăduiește cel mai profund aspect al personalității omenești.
     Autorul susține că Ortodoxia nu poate fi o filozofie sau o etică seacă ,ci o metodă de vindecare. Ea îl vindecă pe om. Teologia ortodoxă se leagă mai degrabă cu medicina , decât cu filozofia.
     Cel ce a scris cartea l-a studiat pe Sfântul Maxim Mărturisitorul pentru că l-a preocupat subiectul dragostei și din cele Patru sute de capete despre dragoste reiese vindecarea sufletului, întreaga strădanie a Bisericii stă în a-l aduce pe om de la dragostea egoistă și utilitaristă la dragostea jerfelnică.
    Fiind duhovnic afirmă că mulți se spovedesc, dar nu se tămăduiesc, este nevoie de un meșteșug aparte , astfel ca omul să se poată vindeca de patimi.
    Sunt două feluri de credință: prima este credința rațională , numită credință din auzire, fiind o credință începătoare, credință simplă, a doua este credința întemeiată pe vederea lui Dumnezeu , este credința celor desăvârșiți și care mântuiește pe om. Noi primim credința Sfințior Părinți ai Bisericii spre a ne curăți inimile de patimi și a urca cu izbândă treptele curățirii. Împlinind aceasta , ajungem la luminarea minții, care este al doilea fel de credință , așa numita credință întemeiată pe vederea dumnezeiască.
     De luminarea minții am și eu nevoie în acest proiect ce se numește pentru mine facultate, pentru a o apuca pe calea cea bună pentru mine.
     Prima credință ne deschide calea spre tămăduire , iar a doua este roada și urmarea tămăduirii omului.
     Închei despre primul capitol al cărții intitulat Ortodoxia ca metodă de vindecare precizând că creștinismul se numește și este Biserică , adică adevăratul Trup al lui Hristos, ce Îl are drept cap pe Hristos Însuși. Biserica este unitatea tuturor lumilor , cea pământească și cea cerească , a îngerilor și oamenilor , a celor morți și a celor vii. În Biserică experiem viața veșnică  încă de acum. Nu așteptăm doar viața ce va să vie, ci ne bucurăm de ea încă de pe acum. După învățătura Părinților , Împărăția lui Dumnezeu nu este viața de după moarte , ci părtășia cu Dumnezeu , vederea Luminii celei necreate. Apoi putem spune că Ortodoxia este o religie , fiindcă vorbește despre Dumnezeu și încearcă să-l îndumnezeiască pe om, să-l aducă la unire și părtășie personală cu Dumnezeu.

vineri, 24 iunie 2011

Bucătărim de sezon și după calendar

    Legumele de sezon sunt un deliciu mai ales dacă din când în când mai inventăm ceva nou. Astăzi, mâine și poimâine se mănâncă pește, spor la pescuit! :)














Toate mâncărurile de mai sus pot fi combinate cu mujdei, eu îl frec cu sare și ulei.